Tekst objavljen: 06.06.2014 11:55        


Izlaženje iz duga, ma koji da je u pitanju može delovati teško pa čak i nemoguće. Dok razlog zašto ste u dugu može biti i jedinstven za vas, postoje neki zajednički razlozi zbog kojih ostajemo u dugovima. Evo tri najveća razloga zbog kojih ste se zaglibili u dug, kao i nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se oslobodite od istog.

Tri razloga zbog kojih još uvek dugujete novac

1. Ignorišete ga

Ovo je često primamljivo. Umesto da se suočite sa tim (često velikim) brojem, lakše je igorisati ga. Ali neće nestati magijom. Možete da preuzmete kontrolu nad svojim dugom tačnom procenom koliko dugujete. Napravite spisak svih dugova. Uključite u to i kamatne stope. To može da bude početak plana kojim ćete se izvući iz duga za sva vremena. Preuzimanje kontrole nad svojim dugom je takođe preuzimanje kontrole nad vašim kreditom.

Odatle možete da odredite koji dug treba prvo da otplatite. Ako prvo otplatite dug sa najvišom kamatnom stopom, možete da uštedite novac na duže staze. Ukoliko, pak, prvo otplatite one sa manjom kamatom, možda ćete ranije slaviti zbog toga i dobiti zamah za otplatu ostalih. Vaš lični i finansijski stil vam može pomoći da odredite koja je opcija najbolja za vas.

2. Nemate budžet

Onda kada budete imali plan za otplatu vašeg celokupnog duga, teško je isti sprovesti a da niste finansijski organizovani. Ako već nemate budžet, dobra je ideja da napravite isti. To će vam pomoći da vidite gde trenutno vaš novac odlazi ali i da odredite bolje načine za usmeravanje istog.

Pratite svoje trošenje da biste videli na šta trošite novac. Tako možete jasno videti na kojim mestima možete smanjiti iste. Iskoristite tako ušteđen novac na otplatu duga.

3. Samo otplaćujute minimalne rate

Možda osećate napredak jer plaćate minimalne mesečne rate za otplatu kredita. Ali to vas može koštati više na duže staze. Sada kada ste malo bolje pogledali vaše finansije, možda ste primetili da čak iako redovno plaćate minimalne rate za dug, ne deluje da se isti smanjuje.

To se dešava jer minimalne otplate pokrivaju kamatu ali ne i osnovicu samog duga čime ustvari ne smanjujete isti. Vi plaćate da bi ostali na istom mestu. Pokušajte da otplaćujete više od minimuma, pa makar to bilo i malo više, i videćete kako osnovica duga počinje da se smanjuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prezaduženost zaduženje zaduženost zaduživanje savet za zaduživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana