Tekst objavljen: 23.07.2024 13:05        


Građani koji otplaćuju kredit u evrima konačno imaju razlog za optimizam. Evropska centralna banka započela je sa ublažavanjem monetarne politike smanjenjem osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena

"Stambeni kredit je uvek investicioni" Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala



Međugodišnja inflacija u maju usporila je na 4,5 odsto, čime se, u skladu s projekcijama centralne banke, vratila u granice ciljanog odstupanja, a to je tri plus-minus 1,5 odsto.

"Svi zaduženi u evrima dele sudbinu evra i sudbinu euribora", kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica odgovarajući u emisiji "Dobro jutro, Vojvodino" na pitanje kako će smanjenje osnovnih kamatnih stopa uticati na rate kredita i da li je pravo vreme za podizanje stambenih kredita.

Evropska centralna banka odlučila je da ostavi kamatne stope nepromenjenim. Euroribor je zabeležio blagi pad, što će građani vidljivo (ne i drastično) osetiti na svojim ratama kredita.

"Idealna priprema za bilo koji kredit bila bi da imate tri do šest pripremljenih rata koje nećete dirati do otplate kredita. Jednu rezervu, koja će dozvoliti komfor da napravite potrebne promene u životu", objasnio je Uzelac.


Ekonomisti smatraju da u narednom periodu ne treba očekivati da će kamatne stope biti dramatično niže.

Ipak, poručuju da smo na dobrom početku.

"Prilikom izbora stambenog kredita ne treba slušati šta vam kažu prodavac-bankar ili kreditni savetnik, jer je njima naravno interes da prodaju svoj bankarski proizvod. Podizanje stambenih kredita je jedan veoma obavezujući odnos u sledećih 20, 30 godina.

Najbolji kredit je svaki investicioni kredit. To je takav kredit kojim kupujete ono što traje duže od otplate kredita. Stambeni je uvek takav, jer duže traje nekretnina od otplate kredita. Za početak krenite od iznosa koji sebi možete da priuštite da izdvajate za kredit", savetuje stručnjak sa portala Kamatica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti dušan uzelac euribor podizanje stambenog kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana