Tekst objavljen: 19.11.2019 15:55        


U skladu sa novinama koje predviđa Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, a primena od 1. januara 2020, računovođe, ali i čitava grana auto-industrije (autolimari, automehaničari, vulkanizeri) ubuduće će moći da posluju kao paušalci

Paušalci, evo kako da izračunate koliki će vam biti porez

Najznačajnija promena za 117.000 paušalaca u Srbiji jeste automatizacija procedura, smanjenje birokratije i veća predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

"Ministarstvo finansija dobijalo je dosta primedbi koje su se pre svega odnosile na transparentnost čitavog procesa paušalnog oporezivanja, kao i na brzinu izrade rešenja i dostavljanje", rekao je Dragan Demirović, pomoćnik ministra finansija.

Reformom sistema paušalnog oporezivanja eliminiše se upotreba papira, sva rešenja poreski obveznici dobijaće elektronski, a kroz digitalni kalkulator moći će da, pre otvaranja preduzetničke radnje, utvrde visinu poreza koji treba da plate.

"Na portalu Poreske uprave biće instaliran aplikativni softver kojim će, unosom nekoliko elemenata značajnih za oporezivanje, svi obveznici dobiti iznos poreskih obaveza na mesečnom nivou ukoliko otvore preduzetničku radnju. Na taj način eliminišemo i primedbu obveznika da nisu znali koji je to iznos poreza i doprinosa koji ih očekuje ukoliko se opredele da otvore preduzetničku radnju", naveo je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je u Beogradu, na drugom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju.

Svi preduzetnici u Srbiji, koji su u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će ubuduće da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred. Na portalu JPD (Javno-privatni dijalog) možete sami da izračunate paušalni porez. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

"Svi preduzetnici će biti zaštićeni u smislu da nikome poreska obaveza neće porasti više od 10 odsto u odnosu na ono što su plaćali u prethodnom periodu, a veliki broj njih će imati prava na određena umanjenja i tu pre svega mislim na one koji su mlađi od 30 godina, kao i na one koji su početnici u poslovanju", rekao je Dušan Vasiljević iz NALED-a.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da budu povećane više od 10 procenata godišnje, a pojedinim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza. Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina.

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar 19.11.2019 17:02

    Valjda primena krece od 1. Marta 2020?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paušalci porez porez za paušalce paušalci naled USAID Projekat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana