Tekst objavljen: 12.05.2014 9:00        


Kada uzimate kredit, visina kamatne stope ne bi trebalo da bude jedini opredeljujući faktor, jer na to koliko će vas na kraju koštati zajam osim kamate, utiču i brojni troškovi koji su sastavni deo kredita. U cenu kredita ne ulazi samo kamatna stopa već i naknade koje u prvi mah građanima ne izgledaju visoke.

Obratite pažnju na ove troškove kad uzimate kredit

Zato, pišu 24 sata, kada se odlučujete da uzmete kredit, proverite i kolike su provizije, koje se od banke do banke razlikuju.

Izveštaj Kreditnog biroa i menice

Za potrošačke, gotovinske kredite neizostavni deo su menice i izveštaj Kreditnog biroa. Jedna menica uglavnom košta 50 dinara, pa više menica, veći trošak, dok je izveštaj Kreditnog biroa 246 dinara. Za stambene kredite, iznos koji ćete izdvojiti za naknade je veći.

Tako overa založne izjave košta 550 dinara, osiguranje nepokretnosti godišnje 40 evra, izdavanje lista nepokretnosti 10 evra, procena vrednosti nepokretnosti oko sto evra, taksa za upis hipoteke 20.000, ukoliko je kredit osiguran kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita plaća se i premija.

Provizija za administriranje zajma

Pojedine banke zaračunavaju godišnje i ovaj trošak. On se plaća godišnje i iznosi i od 1-1,5 odsto, sve dok traje otplata zajma. Koliko to iznosi može da se vidi na primeru kredita za kupovinu automobila od 10.000 evra, gde je kamatna stopa 12,21 odsto, trošak nije samo 4.085 evra za kamatu za 84 meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U zavisnosti od troška obrade kredita platićete od 100 do 300 evra, a u slučaju da imate i naknadu za administriranje zajma, to će vas godišnje koštati oko stotinak evra.

Trošak obrade kredita

Najniža naknada je za obradu stambenih kredita i iznosi od 0,5 do 1,5 odsto. Najskuplja je kod potrošačkih i ide do 3 odsto, s tim što su neke banke limitirale minimalnu sumu na 7.000, pa i do 11.000 dinara. Najčešće se trošak kreće oko dva odsto za keš i potrošačke zajmove. Ovaj izdatak se plaća jednokratno, kad se diže kredit.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarski troškovi klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke krediti zaduživanje savet za zaduživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana