EUR 117,60 USD 99,89 CHF 108,80

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 05.08.20. :: 117.5812 rsd

Tekst objavljen: 02.10.2012 15:38        


Bankarski sektor vrlo je aktivan u reklamiranju i prisusutvu u medijima. Svakodnevinm surfovanjem internetom nailazimo na razne ponude banaka, “najomiljeni” reklamni blok obavezno sadrži neku od vrhunski urađenih reklama banaka u kojima je mnogo toga rečeno, ali ne i ono što obične građane interesuje - pravu cenu i ovako skupih bankarskih proizvoda.

Ne verujte reklamama, proverite šta vam banke nude

Narodna banka Srbije je u toku prošle godine zbog neposlovnosti banaka prema svojim klijentima, naizgled otišla korak dalje od onoga na šta smo navikli i donela Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Između ostalog Zakonom su propisana Osnovna načela zaštite korisnika (član 5. Zakona) i obaveza Oglašavanja (član 6. Zakona). Ovim Zakonom propisana je obaveza da se finansijske usluge moraju oglašavati na jasan i razumljiv način, bez netačnih informacija, odnosno informacija koje mogu stvoriti pogrešnu predstavu o uslovima pod kojima se usluga koristi.

Cilj portala Kamatica između ostalog je i da paletu usluga bankarskog sektora prevede na jezik običnog građanina, odnosno da objavi sve relevatne uslove kao i cenu tih proizvoda.

Glavni izvor podataka su naravno sajtovi banaka. Sajt svake banke po sekcijama prikazuje svoje proizvode i usluge, ali ne i sve relevantne uslove za dobijanje/korišćenje tih proizvoda, kao i cenu, odnosno kamatne stope, naknade, minimalnu mesečnu otplatu itd.

Naime, jedan broj banka svoje oglašavanje svelo je na objavljivanje opštih uslova za korišćenje nekog proizvoda (npr. da li morate biti klijent banke, starosna granica itd..), bez prikaza kamatne stope kod kredita i kreditnih kartica, EKS-a, minimalne mesečne otplate - najbitnijih stavki koje svakog od nas interesuju.Lov na klijente sa vrhunski odrađenim reklamama i promotivnim materijalom svakako donosi rezultat, ali se čini da nekako to uvek bude udarac na naš novčanik jer nedovoljno informisani vrlo lako posegnemo za nečim što sebi ne možemo da priuštimo.

S obzirom na postojanje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ovim povodom u maju mesecu pismenim putem smo se obratili Narodnoj banci Srbije sa molbom da nam objasni koje informacije banka mora da objavi na svom sajtu kada oglasava kredit/kreditne kartice i da li je u slučaju određenog broja banaka došlo do nepoštovanja Zakona, kao i koje su predviđene posledice za kršenje Zakona.

Iz Narodne banke Srbije nismo dobili nikakav odgovor na naš zahtev sem, kako nam je saopšteno telefonskim putem u razgovoru sa press službom, “da su u velikoj gužvi”.

Imajući razumevanja i za kadrovske promene na čelu NBS, sačekali smo punih pet meseci od inicijalnog zahteva sa nadom da će nas neko iz NBS ipak kontaktirati i objasniti sporna pitanja, ali smo i dalje uskraćeni za odgovor.

Donošenje Zakona koji štiti korisnike finansijskih usluga je bila jedna svetla tačka za sve obične građane, ali je i više nego očigledno da primenu zakona u velikom delu još uvek niko ne kontroliše, što za posledicu između ostalog ima i nepotpuno oglašavanje banaka, čime smo opet očigledno dovedeni u zabludu, jer cena proizvoda koju kupujemo od banke ponovom može bude previsoka za naš budžet!

Zato, savetujemo oprez! Ne verujte previše reklamama i promotivnim materijalima, svaku informaciju proverite direktno kod službenika banke (i više puta ako treba), a tek onda razmislite da li vam je potrebna ta usluga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica banke bankarski troškovi nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar