Tekst objavljen: 21.03.2014 13:30        


Nije čudno da kada nasledimo imovinu nakon smrti bliskih osoba, posle više godina dobijemo izvršno rešenje o prinudnoj naplati dugovanja. Kao da gubitak drage osobe nije bio dovoljan, eto novih problema, dugovi za račune za komunalije, ili za kredit koji nikad nismo ni imali. 

Nasledstvo imovine, nasledstvo dugova

Zakon o nasleđivanju reguliše ovu materiju – onaj ko nasledi imovinu, nasleđuje i sve obaveze po toj imovini, kao i eventualna dugovanja.

Ono na šta smo već odavno navikli, sporost pravnog sistema je upravo to što dovodi do situacija da naslednici tek posle više godina nakon smrti bliskih osoba saznaju za zaostale dugove.

Iako se u samom postupku ostavinske rasprave naslednicima ukaže i na obaveze koje imaju po osnovu primljenog nasledstva, posebno pokrenuti postupci za naplatu dugovanja putem suda ne mogu ni biti spomenuti u ovakvom procesu.

Razlog je jednostavan, banke i druge institucije ne raspolažu podacima o naslednicima, postojanjima testamenta ili drugih ugovora ili dokumenata kojim se regulišu naslednici.

Nekad se desi da se postupak naplate od preminulog preko suda pokrene još za vreme njegovog života, a ako se desi da se pokrene posle smrti, onda se procedura dodatno usporava.

U ovakvim slučajevima, prvo se radi provera poverioca koji potražuju dugovanja, da li postoje zakonski naslednici, da li je završena ostavinska rasprava i ko su zakonski naslednici, što može trajati i duže od godinu dana.

Dakle sa smrću osobe, ne prestaju i njegove obaveze, pogotovo ako iza te osobe ostaje imovina iz koje se mogu naplatiti te obaveze. U ovo ulaze i porezi prema državi, koja će neplaćene poreze naplatiti do visine nasleđene imovine, a razliku ukoliko postoji otpisati na sopstveni teret.

Javno komunalna preduzeća i banke imaju već uigrane procedure kada dođe do ovakvih situacija. Banke se i dalje više obraćaju sudovima, dok su javno komunalna preduzeća počela da koriste usluge privatnih izvršitelja pazeći da se ispoštuje rok za zastaru dugovanja.

Naslednik će pre ili kasnije biti opterećen za iznos dugovanja koji je ostao i morati platiti sva dugovanja – od računa za komunalije, poreza državi, preko neisplaćenih kredita, kartica i dozvoljenog minusa.

Jedini način kojim se mogu izbeći eventualni dugovi ostali iza pokojnika je odricanje od nasledstva na ostavinskoj raspravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nasledstvo dugova pokojnika dugovi pokojnik računi dugovi pokojnika nasledstvo dugovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana