Tekst objavljen: 16.05.2014 10:30        


Koji god da je vaš razlog za štednju novca, bilo da želite da kupite kuću, da osnujete fond za nepredviđene situacije ili da kupite nov par cipela, potrebno je da imate plan. Može biti teško da se sada žrtvujete da biste trošili kasnije.

Kako "prevariti" trošadžiju u sebi da uštedi više

Često je taj poziv na večeru sa prijateljima toliko primamljiv a trenutak kada ćete moći da kupite kuću tako dalek, da se opredelite za trenutno zadovoljenje. Evo nekoliko načina da sebe prevarite da uštedite više.

Sklonite novac iz svojih ruku

Koristite automatski transfer na štedni račun kako ne biste videli novac pre nego što bude uplaćen na isti. Dogovorite se sa svojom bankom da određena suma vašeg prihoda direktno ide na štedni račun.
Čak i da je u pitanju mala suma novca, na godišnjem nivou u pitanju je značajan iznos koji uštedite. Plus, nećete toliko primećivati da vam nedeljno ili mesečno odlazi ta manja suma novca na štedni račun.

Neka to bude igra

Takmičite se sa rodjacima, prijateljima ili supružnikom da biste videli ko može više da uštedi. Čak iako se sami takmičite, odredite ciljeve ili imajte nivoe koje pokušavate da dostignete.Proslavljajte pobede nagradama koje nisu novčane.

Nemojte stati

Onda kada platite račun, nastavite da pišete te čekove... sebi. Čestitajte sebi na isplaćivanju te kreditne kartice, studentskog zajma ili drugog duga! Ali umesto da dozvolite da dodatni novac bude uključen u svakodnevni budžet, označite ga za štednju. Niste ni ranije imali taj novac, pa vam neće nedostajati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uštedite kusur

Svaki put kada imate kusur stavite isti u teglu kao ušteđevinu. Kada dođete do određenog većeg iznosa, uplatite taj novac na štedni račun. Takođe možete zaokružiti kupovinu, ako, recimo potrošite 12,5 evra na ručak, zaokružite ga na 15 evra, i taj ostatak stavite na štedni račun.

Dodajte dodatni novac

Iskoristite bonuse i neočekivani novac da biste podupreli svoju ušteđevinu. Možda ste izašli na večeru i odvojili za to 50 evra, ali su se vaši prijatelji ponudili da časte. Zahvalite se i stavite taj novac na štednju.

Ako dobijete bonus na poslu, povraćaj poreza ili ma koji novčani poklon za praznike ili rođendane, uštedite ih. Svakako, sebe častite pomalo, ali većinu novca upotrebite za ostvarivanje vaših štednih ciljeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
životni troškovi troškovi života štediše štednja uštede ušteda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana