EUR 117,57 USD 105,94 CHF 109,43

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 21.01.20. :: 117.5469 rsd

Tekst objavljen: 23.07.2019 11:10        


Šta mislite, hoćete li se bolje osećati nakon posla ako pauzu od pola sata tokom radnog vremena iskoristite za opuštanje umesto da samo odete na ručak ili kafu?

Kako najbolje da iskoristite pauzu na poslu?

Posao nas često iscrpljuje preko svake mere, pa se vraćamo kući bezvoljni i jadni, jedva čekajući da se uvalimo u fotelju ili na kauč i – ne radimo ništa …

Ali, nakon toga uslediće griža savesti zbog svega što ste mislili da uradite kod kuće, i tako u krug svakoga dana sve do vikenda koji ćete utrošiti na kućne poslove umesto da odmarate.

Ako se nalazite u ovakvom zatvorenom krugu umorna treba da znate da se to može prekinuti i to jednostavno.

Naime, dovoljno je pauzu za ručak iskoristiti na kvalitetniji način i samo 15 minuta odvojiti za relaksaciju i šetnju.

Istraživanje sprovedeno na zaposlenima koji je pauzu desetak dana trebalo da koriste drugačije nego inače kad su jednostavno išli na ručak dalo je zanimljive rezultate.

Polovina ispitanika se odlučila za laganu šetnju u obližnjem gradskom parku i fokusirala se na prirodu oko sebe, dok je druga grupa pronašla mirno mesto unutar zgrade i radila vežbe opuštanja, uključujući duboko disanje.

Svaka od ovih aktivnosti trajala je 15 minuta, a ispitanici su pre toga iskoristili prvi do pauze za obrok.

Pre, za vreme i posle studije ispitanici su ocenjivali kako se osećaju i koje su promene doživeli. Grupa koja je 15 minuta provodila vreme na otvorenom osećala se bolje te su učesnici imali više koncentracije i nisu bili toliko umorni tokom dana, javlja RTL.

Druga grupa, koja se relaksirala na radnom mestu, nije osećala pozitivne promene kao prva i manje su uživali tokom pauze, ali su rekli da su ipak uspeli da odagnaju misli od posla i obaveza.

Naučnici su otkrili da su učinci bili vidljivi i u kasnim popodnevnim satima, 30 do 60 minuta pre nego što su ljudi krenuli kući s posla. Takođe se pokazalo da su odlazili kući s više energije, zbog čega su se bolje osećali i kada su došli kući.

U slučaju da na poslu nemate mogućnost izlaska, pokušajte ipak da se 15-ak minuta relaksirate, a šetnju odradite na putu kući ili kad tamo stignete.

U svakom slučaju – šetnja je zakon!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pauza pauza na poslu šetnja posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana