Tekst objavljen: 02.09.2019 15:50        


Nositi se sa anksioznošću bilo gdje je jako teško, pronalaženje načina kako upravljati sa tim problemom na poslu, može biti posebno teško

Kako da se nosimo sa anksioznošću na poslu?

Posebni pritisci kao što su rokovi, sastanci, zahtjevni projekti i stres mogu povećati simptome i može biti jako teško da nađeš vrijeme da se pregrupišeš i usporiš, što može da bude jako iscrpljujuće.

Zato je jako važno, bez obzira koliko bili zauzeti, brinuti o sebi i znati kada. Dakle, ako patiš od anksioznosti, evo nekoliko saveta kako da u toku radnog dana vodiš brigu o sebi.

Ostavi posao na poslu

Kada dođe kraj radnog vremena, učini sve da ostaviš posao na poslu kako bi se mozak resetovao i pripremio za sledeći dan.

Potrudi se da ne nosiš posao kući i da se isključiš iz svega. Biti stalo dostupan je sigurno odlično za posao, ali je jako loše za mentalno zdravlje i pospešuje anksioznost.

Vreme posle radnog dana posveti sebi i aktivnostima u kojima uživaš.

Pravi česte pauze

Možeš osećati obavezu da ostaneš za radim stolom i da izdržiš radni dan bez pauze, jako je važno da ustaneš od stola, izađeš i daš mozgu priliku da se odmori.

Stručnjaci se slažu da je pauza tokom radnog dana dobra za sve, a posebno za osobe koje pate od anksioznosti. Bez obzira da li ćeš izaći na kratko ili otići na pauzu od sat vremena, šta god da uradiš pomoći će ti.

Pitaj kolege da ti pomognu

Gomilanje radnih zadataka može biti okidač za anksioznost, zato nemoj da se ustručavaš da pitaš kolege da ti pomognu, na kraju krajeva za to i postoji timski rad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izbegavaj kafu na poslu

Šolja kafe ujutru koja ti pomaže da započneš dan je jedno, ali ako patiš od anksioznosti trebaš izbegavati dodatni unos kofeina jer višak istog može da izazove dodatnu anksioznost. Umesto kafe popij čaj bez kofeina ili vodu.

Diši duboko

Ako osetiš napetost za vreme radnog vremena, odvoji nekoliko trenutaka i diši duboko. Poznato je da duboko disanje povećava sveukupnu mentalnu bistrinu isporučujući više kiseonika u mozak, pomaže koncentraciji, poboljšava pamćenje, i najvažnije od svega pomaže da jasnije razmisliš o onome što te muči.

Izađi u kratku šetnju

Kretanje je ponekad najboji način da se oslobodiš anksioznosti, pa ako osetiš da postaje preintenzivno na radnom mestu izađi u kratku šetnju.

Kretanje resetuje telo smanjenjem kortizola, aktiviranjem zdravih hormona i telesnih hemikalija kao što je endorfin koji je hormon sreće.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
anksioznost saveti za posao anksioznosti anksioznost na poslu saveti posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana