Tekst objavljen: 04.11.2020 10:10        


Postoji jedno „zlatno pravilo“ koje može da vam uštedi vreme i smanji glavobolje

Kada izabrati kredit u evrima, a kada u dinarima?



Uzimanje kredita, kao što već znamo, nije uvek tako jednostavno. Jedna od čestih dilema građana kod uzimanja pozajmice od banaka jeste i – da li je bolje uzeti kredit u dinarima ili u evrima?


Odgovor na ovo pitanje jeste da je uvek bolje zadužiti se u valuti u kojoj su vaša mesečna primanja, tačnije onoj u kojoj primate platu. Za veliku većinu naših građana ta valuta je dinar.


Neke od prednosti zaduživanja u dinarima su i to što onda ne morate da brinete o promenama kursa evra i kretanjima na međubankarskom tržištu. Takođe, velika prednost dinarskih kredita jeste što banke za njih nikada ne traže učešće.


Dakle, sa strane klijenata banke, tj. građana, situacija je poprilično jasna. Sa druge strane imamo i ponude banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Što se tiče bankarskih ponuda, krediti sa rokom otplate do 15-tak godina se uglavnom mogu podići u dinarima, dok se krediti koji su na duži period banke vezuju za evro. Po aktuelnoj zakonskoj regulaviti, svi krediti u Srbiji, pa i oni vezani za evro, uvek se isplaćuju u dinarima, a ne u stranoj valuti. Tu dolazimo i do pojma indeksacije kredita. Indeksacija kredita u evrima znači da se otplatni plan kredita pravi u evrima, ali se rate, i u ovom slučaju, izmiruju u dinarima.

Naš Kamatica savetnik često dobija pitanja u kojima građani, na primer, žele da kupe auto (čija je cena izražena u evrima) i pitaju da li mogu za to da uzmu dinarski kredit. Odgovor je - da, jer valuta u kojoj je izražena cena nečega (u ovom slučaju auta) nema veze sa valutom u kojoj se uzima kredit. Uvek treba uzeti onaj kredit koji vam se više isplati.

Ukoliko vam je potrebna besplatna pomoć da izaberete najbolji kredit za sebe u dinarima ili u evrima, možete kliknuti na neki od dva linka u tekstu ili popuniti kratku formu ispod. Naši kreditni savetnici su tu da vas posavetuju i pomognu.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kamatica savetnik keš krediti stambeni kredit pomoć pri uzimanju kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana