Tekst objavljen: 07.03.2014 12:00        


Više od 45% korisnika koji upravljaju svojim finansijama putem Interneta sigurni su da će im njihova banka vratiti novac, ako je novac ukraden sa njihovog online računa, zaključak je istraživanja Consumer Security Risks Survey 2013 koje je sprovela kompanija B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab.

Da li će vam banka vratiti novac u slučaju sajber krađe

Prema statistici, svaka četvrta phishing (tj. lažna) web stranica imitira vebsajt legitimne banke, online trgovine ili usluge plaćanja.

Ove lažne stranice se koriste kako bi zavarale ljude da odaju svoje bankovne podatke. U međuvremenu, kreatori malvera nastavljaju da stvaraju nove maliciozne programe sposobne za pristup online računima i da stvore nove načine da zaobiđu sigurnosne alate koje banke koriste.

Ne iznenađuje da sajberkriminalci više vole da napadaju individualne korisnike računara, nego zaštićene IT infrastrukture banaka – mnogo je lakše ukrasti podatke iz uređaja koji pripada pojedincu. U isto vreme, korisnici često ignorišu rizike i zanemaruju osnovne mere sigurnosti prilikom korišćenja online finansijskih usluga, poput internet bankarstva.

Istraživanje kompanije B2B International pokazalo je da 28% ispitanika ne proverava autentičnost veb stranica na kojima unose svoje poverljive informacije, a 34% korisnika ne preduzima nikakve mere kako bi sprečili zloupotrebu svojih podataka na javnim Wi-Fi mrežama.

Ovaj apatičan pristup online ličnoj bezbednosti povezan je, između ostalog, sa uverenjem da će banke refundirati novac kupcima, ukoliko je novac ukraden u cyber napadu. 45% ispitanika veruje da će njihova banka vratiti novac ukraden od strane kriminalaca, a 57% su uvereni da je njihova banka već preduzela sve potrebne sigurnosne mere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kaspersky Lab Kasperski prevare prevara internet trgovina online trgovina online bankarstvo onlajn klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana