Tekst objavljen: 08.01.2016 14:08        


Dobra vest je da tražite novi auto. Mnogi od nas ne znaju ni koji auto bi sebi priuštili ni kako da dođu do najpovoljnijeg dilera.

8 saveta kako da kupite  novi  automobil

Uvek obiđi više prodavaca, pogledaj više vozila, statistika o pouzdanosti vozila, informacija o ceni, pa čak i kritike klijenata na prodajne salone.

1. Uradi domaći

Nemojte se oslanjati na auto prodavca da vam kaže koji će auto odgovarati vašim potrebama - zapamtite, oni su prodavci. Informišite se o svom novom vozilu pomoću komercijalnih sajtova, tu možete dobiti nepristrasne informacije.
Ti sajtovi će vam pomoći da odredite koji model je najbolji za vas, što vam omogućava da uporedite bezbednosne performanse sa potrošnje goriva i ukupnih troškova.

2. Vaš prodavac može biti voljan da se nagodi

Prodavci imaju kvote. Vi ne možete ništa da izgubite ako pregovarate o ceni vozila, to je briga menadžera prodaje, koji će biti u stanju da odobri ili odbije konačni iznos.
Pitajte za cenu koju želite da platite. Najgori odgovor koji možete dobiti je "Ne".

3. Prodavac je tu za tebe

Spremni ste da kupite novi automobil. To je ono što prodavcu sami govorite kada pređete prag u prodavnici. Naravno, vaš prodavac će biti spreman da vam da dogovor, ali on zna da je jedini razlog što stojite u prodavnici taj što ste spremni da napište ček. Prodavci će učiniti ono što je potrebno da sklopite posao.

To je još jedan razlog da uradite domaći unapred - kao informisan potrošač, moći ćete samouvereno da objasnite šta tražite za svoj novac. Ako znate šta tražite i ako se držite svojih ciljeva, prodavac neće moći da vama sugeriše kupovinu skupih vozila, opcije koje vam nisu potrebne ili ne možete da priuštite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Razmislite o svom stilu života

Mnogi ljudi imaju određene reakcije na automobilie.Možete da se zaljubite samo na osnovu izgleda ili performansi. Razmišljanje o sopstvenim potrebama će vam pomoći prilikom odabira automobila.
  • Da li imate decu, ili planirate uskoro da proširite porodicu? 
  • Da li vam je potreban automobil u kome ćete moći da koristite i za privatne i poslovne aktivnosti? 
  • Da li želite da se u svoj automobil spakujete sa prijateljima i otputujete na letovanje, ili retko imate putnike? 
  • Volite li sportsku vožnju, ili ste ravnodušni? 
  • Da li želite auto koji drži cenu pa ga posle možete preprodati ? 
Fokusirajte se na ova pitanja i to će vam suziti potragu. Na primer, ako je sve što želite mali auto koji će preći duge razdaljine po lošem vremenu, i da će povremeno vući stvari, razmišljajte o tim modelima. Sledeća stavka o kojoj morate da vodite računa je potrošnja goriva. Zato, uporedite potrošnju goriva za svaki od modela o kom razmišljate.

5. Lažna reklama

Ponekad će dileri reklamirati određene automobile po cenama po kojim će navesti ljude da dođu u salon, a zatim pokušavaju da im prodaju nešto drugo, tvrdeći kako određeni model trenutno nemaju na lageru i da bi vreme isporuke bilo nešto duže. Izbegnite ovo pozivom dan ili dva unapred da bi potvrdili da je određeni model još uvek dostupan i po kojoj ceni.

6. Auto kredit

Kada imate ideju kakav auto želite, možete i da znate tačno koliko novca na kredit morate da uzmete. Pre nego što uzmete kredit prvo razgovarajte sa bankarskim službenikom i dobro pogledajte svoju finansijsku situaciju. Ukoliko već imate određena sredstva koja finansirate na kredit postoji šansa da Vam banka ne odobri novi, zbog prezaduženosti vašeg računa. Ukoliko ste pak čvrsto odlučili da kupite auto možete pogledati ponude banaka koje imaju specijalne uslove finansiranja za određene proizvođače i modele. Obratite pažnju na visinu kamatne stope po kreditu kao i na period otplate. Ukoliko uzimate kredit u inostranoj valuti morate biti svesni rizika promene kursa.

7. Ne spuštajte visinu mesečne rate

Ovo je lakše reći nego učiniti za neke, ali morate imati na umu da će vas manja mesečna rata na kraju koštati hiljade dinara više i da će produžiti životni vek vašeg kredita. Duži period otplate znači da ćete banci vratiti i do 30% više novca nego što je ona vama dala.


8. Nemojte biti očajni

Auto kuće mogu da osete očaj i da će ga koristiti da bi zaključili posao u svoju korist. Ako prodavac automobila vidi vašu ravnodušnost on će biti spremniji da pregovara. Kada dobijete ponudu koja je po vašoj meri zatražite je u pisanoj formi. Odvojite nekoliko dana da razmislite i sagledate sve mogućnosti.


Kupovina automobila nikada ne bi trebalo da bude impuls kupiti. Budite svesni finansijskog rizika koji preuzimate na sebe kupovinom novog automobila i nikad ne nasedajte na lepo upakovane ponude koje auto kuće često praktikuju.

1 komentar

  1. User image
    UniRent 01.02.2019 18:21

    Investicija velika kao i stan a plate male, mada vazi ona narodna ko ne rizikuje taj ne dobija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina na auto kredit šta treba znati pre kupovine novog kupovina novog auta novi automobili kupovina na rate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana