Tekst objavljen: 30.04.2019 9:00        


Verovatno postoji mnoštvo razloga zbog kojih niste uspevali da uštedite novac. Ukoliko mislite da je za to kriva nesposobnost da se nečega odreknete, grešite. Štednja novca ne treba da ostane samo na ličnom nivou, nego morate da se potrudite da učinite da vaša okolina postane pogodna za štednju.

4 efikasna koraka za štednju

Kada odličite da smršate, kilogrami se ne tope samo zato što vi razmišljate o tome, nego je neophodno da napravite plan i da prilagodite način ishrane rezultatima koje želite da postignete. Isto važi i za novac, a evo kako da napravite pravo okruženje u kome ćete lako štedeti.

 

1) ZAPIŠITE SVE PRIHODE I RASHODE

Zapišite ukupnu sumu novca koja ulazi u vaše domaćinstvo, a zatim napravite i detaljan spisak svih stvari na koje trošite novac i probajte da dođete do tačne cifre mesečnih rashoda.

2) ODREDITE KOLIČINU NOVCA KOJU ŽELITE DA UŠTEDITE

Zapišite koliku količinu novca želite mesečno da uštedite. Zapamtite to nije cifra koju možete da uštedite, nego ona koju biste želeli da uštedite kako bi ostvarili neki postavljen cilj. Za ovo je neophodno da računate unazad, odnosno da prvo odredite kolika vam suma treba, a zatim i kad vam taj novac treba. Nakon toga podelite zacrtanu sumu sa mesecima koje ste predvideli za štednju i dobićete tačnu cifru koju treba da uštedite tokom jednog meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3) PODELITE TROŠKOVE U ČETIRI KATEGORIJE I ODREDITE LIMIT

Kategorije u koje treba da podelite rashode vašeg domaćinstva su: troškovi života (stanarina, hrana, računi) društveni troškovi ( školarine, prevoz, osiguranje) zabava (izlasci, odeća, putovanja) i novac koji treba uštedeti. Na prvom mestu izdvojite količinu novca koju želite da uštedite, a ostatak rasporedite po prve tri grupe troškova. Vodite računa da novcem koji odvojite za određenu grupu troškova budu pokrivene sve obaveze.

4) UŠTEĐEN NOVAC PREBACITE NA ODVOJEN RAČUN

Novac koji želite da uštedite odmah po dobijanju plate prebacite na poseban račun, a trudite se i da ne pravite pozajmice između drugih grupa troškova. Ako ste dobro ispanirali troškove, lakše ćete da sačuvate novac planiran za štednju, a kada znate da se on gomila na bankovnom računu, lakše će vam biti i da se odreknete stvari koje ste njime ranije plaćali. Da biste pooštrili ovaj režim, i svoj štedljivi život učinili što efikasnijim, možete da otvorite nekoliko računa u banci, na koje ćete po prijemu plate raspoređivati novac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kućni buđet štednja troškovi računi rashodi budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana