Tekst objavljen: 21.04.2015 13:44        


Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Opportunity banka a.d. Novi Sad udruženim snagama pružaju podršku mikro i malim preduzećima kao i poljoprivrednim gazdinstvima širom Srbije. U tu svrhu EFSE je odobrio Opportunity banci kredit u iznosu od 2 miliona evra.

Podrška mikro i malim preduzećima i poljoprivrednicima

Opportunity bankai EFSE sarađuju od 2007. godine. Opportunity banka primarno je usmerenana kreditiranje nedovoljno pokrivenog segmenta mikro i malih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava sa naglaskom na ruralna područja.

Banka ima mrežu od 8 filijalai 13 ekspozitura, čime pokriva preko 80% teritorije Srbije i pomoću svojih mobilnih savetnika za klijente obezbeđuje finansijske usluge i u manje naseljenim mestima, čime dodatno ojačava svoje opredeljenje ka održavanju dobrih odnosa sa klijentima.

“Veoma smo zadovoljni što se ovim kreditom nastavlja naše snažno partnerstvo sa Opportunity bankom,” izjavila je Monika Bek, predsedavajuća Odbora direktora EFSE-a.
“Zbog svoje isključive usmerenosti na mikro i mala preduzeća, kao i klijente poljoprivrednike, Opportunity banka u potpunosti podržava ciljnu grupu klijenata Fonda.” “Preduzetnici, mikro i mali biznisi i poljoprivrednici, posebno oni u ruralnim sredinama Srbije, oduvek su bili jedna od najvažnijih ciljnih grupa Opportunity banke zbog našeg cilja da podstičemo samozapošljavanje i podržavamo stvaranje novih radnih mesta” izjavio je Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, g. Vladimir Vukotić i dodao da će kreditna linija od EFSE fonda omogućiti Opportunity banci da obezbedi finansijske usluge još većem broju ovih klijenata kojima je neophodan bolji pristup finansijskim uslugama, naročito kreditima.

O Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu(EFSE)

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije (EC).

Fondima za cilj podsticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, BJR Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj.

Budući da je pristup finansiranju ključni faktor uspeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, EFSE je fokusiran na podršku lokalnim finansijskim institucijama ujačanju njihovih kapaciteta kako bi se osiguralo odgovarajuće i održivo finansiranje.

EFSE pruža dugoročno finansiranje, prvenstveno mikro i malim preduzećima, ali i domaćinstvima, u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja koji se usmeravaju korisnicima kroz saradnju sa lokalnim finansijskim institucijama. Razvojni centar EFSE-a podržava investicione aktivnosti fonda kroz projekte tehničke podrške, savetovanja i obuke partnerskih institucija, a u cilju razvoja operativnih kapaciteta i profesionalnog rukovođenja.

EFSE je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KfW) 15. decembra 2005. iz četiri donatorske inicijative pod njenom upravom kao prvi primer javno-privatnog partnerstva te vrste i prvi fond koji se bavi privlačenjem privatnih finansijskih sredstava za razvojne svrhe i kredite mikro i malim preduzećima u regionu. Kapital se obezbeđuje kroz donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne institucionalne investitore, uključujući Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ), Evropsku komisiju (EC), Vladu Albanije, Kreditnu podršku za mala i srednja preduzeća (SMBCS) - filijala Centralne banke Jermenije, Razvojnu banku Austrije (Oesterreichische Entwicklungsbank-OeEB), Švajcarsku agenciju za razvoji saradnju (SDC), Dansku međunarodnu agenciju za razvoj (Danida), Nemačku razvojnu banku (KfW) kao vodećeg investitora, Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Holandsku finansijsku kompaniju (FMO), Evropsku banku za obnovui razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku(EIB), Sal. Oppenheim i Deutsche Banku. Oppenheim Asset Management Services S.à.rl iz Luksemburga i Finance in Motion GmbH iz Nemačke, su, menadžer, odnosno investicioni savetnik fonda.

Opportunity banci

Opportunity banka a.d. Novi Sad deo je međunarodne mreže banaka i mikro finansijskih organizacija “Opportunity International“ koja je osnovana 1971. godine u Čikagu i danas je aktivna u preko 20 zemalja širom sveta. Opportunity banka Srbija (OBS) u Srbiji postoji od 2002. godine kada je osnovana kao Opportunity Štedionica, a 2007. se uspešno transformisala u banku u skladu sa dozvolom Narodne banke Srbije.

Opportunity banka (OBS) je mikro finansijska banka koja obezbeđuje kredite i druge finansijske usluge preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, ruralnim domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji, kao i drugim klijentima koji imaju otežan pristup finansijskim uslugama.

Do danas je u Srbiji isplaćeno preko 78.000 kredita u iznosu od preko 271 miliona evra čime je otvoreno 21.000 novih radnih mesta, a sačuvano 94.000 postojećih radnih mesta.

Na kraju 2014.godine Opportunity banka je imala:

  •  Kreditni portfolio u iznosu od 65 miliona EUR i 54 miliona EUR štednje  
  •  Skoro 28,000 kreditnih i 15,600 štednih klijenata  
  •  240 zaposlenih u 23 poslovne jedinice uključujući i centralu banke
  •  39% kredita isplaćenih ženama

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za biznis podrška privredi Opportunity banka kredit za poljoprivrednike kredit za preduzetnike

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana