Tekst objavljen: 24.09.2019 10:15        


Kupovina i prodaja kriptovaluta od sada će biti dosta jednostavnije i povoljnije za stanovnike Srbije. Na tržište je stigla nova kripto berza koja omogućava trgovinu direktno dinarima što smanjuje dosadašnje troškove i do nekoliko puta

Povoljnija kupovina kriptovaluta za sve građane Srbije

Ako ste se ikad zapitali kako kupiti bitcoin u Srbiji sigurno ste naišli na jedan od tri moguća načina. Možete se registrovati na inostranoj berzi i trgovati novčićima u stranoj valuti. Ukoliko vam je to suviše komplikovano postoje i servisi koji trgovinu obavljaju umesto vas, za određenu proviziju. A uvek možete potražiti po oglasima ljude koji su voljni da vam lično prodaju bitcoin ili neku drugu kriptovalutu.

Od sada postoji i četvrti način koji je i do nekoliko puta povoljniji u odnosu na ostale. Nova kripto berza - Xcalibra omogućila je kupovinu i prodaju kriptovaluta direktno dinarima i tako višestruko smanjila troškove za građane Srbije. Više nema potrebe da pretvarate dinare u dolare ili evre i tako gubite na kursnoj razilici. Osim toga, depozit dinara na berzu koštaće vas samo 1,1% od ukupne sume, a provizija za pretvaranje u bitcoin ili neku drugu kriptovalutu je niskih 0,25%. Sve ovo čini trgovinu kriptovalutama i do 3-4 puta jeftinijom.

Zašto je baš srpski dinar odabran kao prva fiat valuta, reći će nam CEO berze, međunarodni korporativni pravnik kanadskog porekla, Stiven Kajns:

„U Srbiju nas je privukla snažna razvojna zajednica i podrška vlade digitalizaciji. Srbija se pridržava globalnih finansijskih standarda i istovremeno ostaje fleksibilna za prihvatanje inovacija. Otvaranjem ove menjačnice omogućiće se veća dostupnost digitalnih valuta u Srbiji i smanjiti troškovi srpskim korisnicima.“

Kako otvoriti nalog i kupiti bitcoin dinarima:

1. Registrujte se na sajtu berze Xcalibra tako što ćete uneti podatke i kreirati lozinku.

2. Na mejl će vam stići zahtev za verifikaciju koji treba da potvrdite, nakon čega dobijate pristup berzi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3. Da biste mogli da deponujete dinare i kupite kriptovalute, potrebno je da uradite KYC level 2 verifikaciju.

4. U opciji Settings kliknite na KYC sa leve strane i popunite registracionu formu. Bitno je da nakačite fotografije vaše lične karte ili pasoša tako da se jasno vide lice, ime, prezime, datum rođenja i MRZ kod.

5. Nakon što pošaljete, dobićete mejl sa potvrdom gde ćete izabrati jedan od dva načina za završetak procesa verifikacije naloga.

6. Možete odabrati da vam na kućnu adresu preporučenom pošiljkom stigne kod koji ukucate u predviđeno polje na berzi, ili ukoliko ste iz Beograda, možete da dođete lično u Balkansku broj 2 i završite proces kreiranja naloga.

7. Sada imate mogućnost da ubacite dinare na berzu i to ćete uraditi tako što kliknete na Balances pa zatim Deposit pored opcije za dinare.

8. Uplata dinara se vrši direktnim prenosom novca iz banke koji možete izvršiti uplatnicom ili putem elektronskog bankarstva. Informacije za uplatu dobićete klikom na dugme Show me address.

9. Sada je samo potrebno da pretvorite dinare u bitcoin ili neku drugu kriptovalutu po izboru. Trenutno su u ponudi još i Etherium, kao i Safex Cash i Safex Token, dve kriptovalute razvijene u Srbiji.


U budućnosti planira se listiranje još perspektivnih kriptovaluta koje imaju inovativnu tehnologiju i rešavaju realne probleme. Zanimljivo je da je ova berza razvijana u saradnji sa domaćim programerima koji su značajno doprineli funkcionalnosti platforme.


Berza je kreirana sa vizijom da postane vodeća platforma za trgovinu kriptovalutama u svetu. Zbog toga infrastruktura podržava čak i institucionalne trejdere koji zahtevaju najviše performanse i standarde. Značajna sredstva i napor su uloženi kako bi protok podataka bio brz i siguran.


Berza je trenutno u beta fazi, a do kraja godine očekuju se desetine hiljada novih korisnika koji će biti uvedeni u svet kriptovaluta na jednostavan i pouzdan način.

4 komentara

  1. User image
    Svetlana 24.09.2019 16:13

    A kako prodati bit coine ? Da moze sa coin base da se deponuje i proda za dinare ?

  2. User image
    Dragan 14.10.2019 0:22

    A kako kupiti nesto u prodavnici za bitkoine?

  3. User image
    Sasa 23.09.2020 18:24

    Voleo bih da svet predje na kriptovalute da bitcoin kupovina-prodaja zazivi.

  4. User image
    Biljana 08.04.2021 17:43

    Zanima
    Me zastita prilikom registracije za trgovanje Bitcoinom
    ili drugom valutom odnosno da Niko nemoze da vidi Moj ziro racun niti moje podatke
    Da li je to moguce

    Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PR tekst pr sadržaj kriptovalute trgovanje kriptovalutama xcalibra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana