Tekst objavljen: 03.12.2019 12:10        


Kada je u pitanju investiranje, jedna od najčešćih investicija je ulaganje u nekretnine

Da li su nekretnine u Srbiji isplativa investicija?

Ovaj način ulaganja omogućava potencijalnim investitorima da dugoročno ostvare određene pasivne prihode. Postoji nekoliko značajnih parametara koji ulaze u razmatranje pre kupovine stana kao investicije, a to su procena trenutne vrednosti nekretnine i njen potencijal da generiše određeni prihod tokom izdavanja.

Ovo je moguće utvrditi analizom nekretnina iz prošlog perioda i njihovo poređenje sa aktuelnom nekretninom. Na osnovu prethodnih podataka o nekretnini i njenoj ceni izdavanja, može se doći do zaključka kolika bi bila trenutna cena ako bi se nekretnina izdala, a takođe na osnovu tih informacija se mogu definisati određene projekcije za budući period. Ipak, ovi podaci nekada nisu lako dostupni i nije moguće naći nekretninu koja po sličnosti odgovara aktuelnoj ponudi. Isto tako, neke minimalne razlike u lokaciji, spratnosti i drugim detaljima mogu imati značajan uticaj na cenu.

Trend rasta cena i isplativost izdavanja nekretnina

Na osnovu analize cena nekretnina za treći kvartal 2019. godine, koju je objavila MojaNekretnina, zabeležen je ukupan porast cena nekretnina na terotiroiji Srbije od 1,86 %. Ovaj pokazatelj je značajan kada je u pitanju kupovina nekretnina, jer pokazuje tendenciju rasta cena u ovom segmentu.

Ipak, cene mogu značajno varirati na lokalnom nivou, u zavisnosti od grada ili delova grada. Na primer, gradovi sa najvećim porastom cena su Sombor i Smederevo (porast cena za 15%), Zrenjanin (porast cena za 13%), Valjevo (porast cena za 11%), Kraljevo 9% i Kruševac 7%. Isto tako, neki od gradova su imali značajan pad cena u trećem kvartalu 2019. godine, kao što su: Zaječar (pad cena za 15%), Ruma (pad cena za 13%), Požarevac (pad cena za 12%), Vrbas (pad cena za 7%). Ukoliko je izvesno da cene nekretnina počinju da opadaju, treba se razmotriti i opcija da se kupovina odloži na neko vreme, dok se cene ne stabilizuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Isplativost izdavanja stana u Beogradu

Na teritoriji Beograda došlo je do porasta cena za 2%, što isto tako varira od dela grada, pa tako na primer u Resniku, Bloku 70, Savskom Vencu i kod Arene je došlo do najvećeg skoka od preko 10%. Ovoliki porast cena ipak ne garantuje da su ove lokacije i najisplativije kada je u pitanju razmatranje nekretnina kao investicije. Ne postoji garancija da što je skuplji kvadratni metar prilikom kupovine, bude i skuplje izdavanje nekretnine. Cena izdavanje nekretnine ne raste proporcionalno skuplje plaćenom kvadratu. Iako postoje određene zakonitosti da što je skuplji kvadrat, nekretnina ima određene karakteristike zbog kojih će u budućnosti moći skuplje da se izda, kao na primer dobra lokacija ili novogradnja. Treba imati u vidu da na uticaj cena ima i zakon ponude i potražnje, kao i koliko je stan atraktivan za izdavanje. U Beogradu su, kada je u pitanju izdavanje nekretnina, najprofitabilnije opštine bile Altina, Trošarina, Palilula, Beograd na vodi i Grocka sa povratom investicije blizu 8% (ili 6,75% po odbijanju ciljane inflacije NBS od 2,2%).




Kupovina nekretnine je odluka, koju svakako treba dobro razmotriti i doneti odluku nakon detaljne analize tržišta, zbog toga ovu odluku nije poželjno donositi na brzinu. Nekada je dobro i sačekati sa kupovinom, ukoliko niste sigurni da posedujete odgovarajuće informacije ili mislite da su cene nestabilne. U svakom slučaju, na kupovinu se treba unapred pripremiti i prikupiti sve relevantne informacije, pa tek onda doneti krajnju odluku.

1 komentar

  1. User image
    Solis nekretnine 16.01.2020 12:31

    Ulozen novac u nekretninu moze biti isplativa investicija ako se pametno investira,kao u svakom poslu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pr sadržaj beogradske opštine mojanekretnina.rs isplativost Beograd nekretnine izdavanje stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana