Tekst objavljen: 26.01.2021 14:55        


Air Srbija uvodi novu globalnu komercijalnu strategiju od letnje sezone, koja počinje 28. marta 2021. Glavni cilj nove strategije nacionalne avio-kompanije je uspostavljanje direktnijeg kontakta sa putnicima kroz ponudu najbolje moguće cene putem direktnih prodajnih kanala Air Srbije, koji obuhvataju veb-sajt airserbia.com, novu mobilnu aplikaciju, kupovinu karata putem Kontakt centra ili u poslovnicama Air Srbije

Air Srbija: "Karte najpovoljnije ako se kupuju putem naših prodajnih kanala"

U skladu sa praksama koje primenjuju najveće avio-kompanije na svetu, nova strategija će takođe obezbediti efikasniju preraspodelu troškova u lancu prodaje karata, kao i priliku da se putnici obaveste brzo i direktno u slučaju bilo kakvih promena.

„Nova strategija približiće Er Srbiju putnicima više nego ikad. Naši putnici će uvek imati pristup najboljim cenama ako kupuju karte direktno od Er Srbije, što ne mora nužno da bude slučaj prilikom kupovine putem ostalih prodajnih kanala u kojima su dostupne naše karte. Da bi putnici obezbedili povoljniju cenu i iskoristili tu pogodnost, neophodno je da rezervacija bude izvršena direktno kod Er Srbije, bilo da je pravite lično, ili putem vašeg organizatora putovanja,“ rekao je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Od početka obnove vazdušnog saobraćaja u maju do kraja decembra 2020. godine, 47% ukupno prodatih karata je kupljeno putem direktnih prodajnih kanala Er Srbije, tj. putem veb-sajta, mobilne aplikacije, Kontakt centra i poslovnica Er Srbije, što predstavlja povećanje od 52% u odnosu na isti period 2019. godine. Pokretač rasta direktnih prodajnih kanala je onlajn prodaja, uz nedavno uvođenje mobilne aplikacije i stalno unapređivanje veb-sajta nacionalne avio-kompanije. Rastućem trendu onlajn prodaje doprinosi i činjenica da je u pitanju beskontaktni i bezbedni model, koji je posebno pogodan u sadašnjim okolnostima pandemije koronavirusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Putnici mogu da kupe karte za letove na airserbia.com, putem mobilne aplikacije ili Kontakt centra Er Srbije, pozivom na 0800 111 528 iz Srbije i +381 11 311 21 23 iz inostranstva. Takođe, kupovina karata je moguća u poslovnicama Er Srbije u Beogradu - Bulevar kralja Aleksandra 17, koja je otvorena radnim danima od 8 do 20 časova, u poslovnici u Jurija Gagarina 12, radnim danima od 9 do 17 časova, i u poslovnici na Aerodromu Nikola Tesla Beograd, čije radno vreme je od 4 časa ujutru do 1 posle ponoći sledećeg dana.

Prednost direktne kupovine od Er Srbije, prikazana je ispod na osnovu primera za povratni let na relaciji Beograd-Podgorica:






Sve cene su u evrima.
* Direktni prodajni kanali odnose se na veb-sajt airserbia.com, aplikaciju za mobilne uređaje, Kontakt centar Er Srbije, i poslovnice Er Srbije.

1 komentar

  1. User image
    Jovan 26.01.2021 19:50

    Tako nisu pricali kad sU jurili agente po Evropi i ukidali svoje prodajne kanale.Po svaku cenu su prodavali karte preko agentskeih kanala prodaje i davali im ogromnu provizju a svoje kanale prodaje ste zatvarali i nisu ih usavrsavali.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pr sadržaj avio karte prodaja karata er srbija Air Serbia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana