Tekst objavljen: 22.03.2021 13:55        


Za pet godina iz rečnih korita, sa njiva, iz domaćinstava, raznih deponija prikupljeno je 1.100.000 tona otpadnog gvožđa. Toliko je mini-železara u Sremskoj Mitrovici pretopila sekundarnih sirovina i napravila proizvode, koje nema niko u okruženju - betonski čelik, neohodan u građevinarstvu

Neophodan na građevini: Preradom otpada u Sremu se dobija betonski čelik

Za podsticaj domaće privrede, za jednu od najvećih grinfild investicija - "Metalfer stil mila", stigao je i žig "Čuvarkuća".

Zbog njih su brojni Sremci, kažu, zamenili dotrajale gvozdene ograde i bicikle. Od starih smederevaca, lonaca, šasija automobila do veš-mašina, mesečno u topinici završi 28.000 tona otpadnog gvožđa.

Šef proizvodnje u topionici Nikola Zlatković navodi za RTS da peć proizvede 76 tona na sat, a kran podigne 60 tona istopljenog čelika.

Peć se ne gasi u topionici, a uz četiri smene u valjaonici, ne prekida se ni prerada užarenih čeličnih gredica.

Rukovodilac proizvodnje u novoj valjaonici Rade Jarac kaže da od čelične gredice valjaju rebrastu armaturu i čeličnu žicu koja se ugrađuje u mostove, zgrade isve što se gradi u Srbiji i okruženju.

Zbog potreba i potražnje, zaokružili su proces. Otkupili valjaonicu od prethodnog investitora, a uz staru prošle godine otvorili i savremenu valjaonicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Povećanjem kapaciteta na 200.000 tona, tri puta supovećali broj radnika.

"Većina nas je iz ovih krajeva i lakše je, sve jeautomatizovano", ističe Đorđe Belovuković iz Ravnja.

Tatjana Lotocki iz Sremske Mitrovice kaže da je dobila posao preko programa "Moja prva plata".

"Jako sam zadovoljna, radim u IT sektoru i brzo posle dva, tri meseca mi je firma ponudilaugovoro radnom odnosu", priča Lotocki.

Od livade do mini-železareza 12 godina

Sve što se napravi,odmah se i proda. Za 12 godina od livade do mini železare uloženo je skoro 100 miliona evra domaćeg kapitala. U sremskoj metalurgiji - na čelu žena.

Žig "Čuvarkuća" je nešto na šta su izuzetno ponosni, s obzirom na to da se svi njihovi dobavljači nalaze na teritoriji Srbije, kao i većina kupaca.

"Mi zajedno jačamo domaću privredu. Ako muškarac u metalurgiji mora da dâ 100 odsto od sebe, žena mora 200 odsto, tako da nema zaustavljanja, nema pauze", kaže direktorka "Metalfer stil mila" Jelena Zakonović.

Pauze nema ni u investicijama. Da iz dimnjaka izlazi samo vodena para uložili su milion, a u novu valjaonicu više od 55 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
betonski čelik metalurgija mini železara Metalfer Steel Mill prerada otpada sremska mitrovica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana