Tekst objavljen: 10.09.2013 12:30        


Prema rezultatima istraživanja IHIS Naučno - tehnološkog parka Zemun, 66 odsto ispitanih prehrambenih proizvoda je u skladu s propisima Srbije i EU a 21 odsto nije.

Zdrava hrana? Petina nije po standardima Srbije i EU

Na 10 odsto deklaracija se vidi da u Srbiji vrednost unosa vitamina i minerala nije u skladu s pravilima u EU, ali je u skladu sa srpskim propisima, dok preostalih tri odsto ukazuje da uvoznici hrane ne poštuju pravilnike o deklarisanju u Srbiji, ali su ti proizvodi u skladu sa EU propisima.

Koliko je neka namirnica zdrava i kakav je njen sastav, potrošač u Srbiji, ni po zakonu, još uvek ne mora da zna. - Proizvođači hrane u našoj zemlji nemaju obavezu da na pakovanjima navode podatke o energetskoj vrednosti, količini proteina, ugljenih hidrata, vitamina i ostalih sastojaka, ako namirnica nema nutritivnu izjavu dok je to u Evropskoj uniji obaveza - kazala je direktorka IHIS nutricionizma Danica Zarić.
Srbija jedina u regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala s vrednostima koji u EU važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine.

U EU deklaracija ne služi kao nešto što je potrebno ispuniti zbog inspekcije, već isključivo kao prostor koji treba stručno i naučno napisati, kako bi se potrošač lakše odlučio za kupovinu baš tog proizvoda, navodi se u saopštenju.

Istraživanje pokazuje da se domaći proizvođači prehrambenih proizvoda suočavaju s brojnim problemima i nedoumicama oko pravila o deklarisanju proizvoda, zbog čega ne mogu na pravi način da se pozicioniraju na tržištu Srbije ali ni na stranim tržištima.

Istraživanjem je utvrđeno da najviše neadekvatno deklarisanih proizvoda ima u kategorijama takozvanih "specijalnih proizvoda", mlečnih proizvoda i bezalkoholnih pića.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana