Tekst objavljen: 25.05.2013 13:00        


Prilikom kupovine pripejd SIM kartice ubuduće će biti neophodno dati i ličnu kartu na uvid. Naime, inicijativa za obaveznu registraciju korisnika pripejd kartica pokrenuta je sa ciljem sprečavanja anonimnih pretnji i zloupotrebe kartica.

Za pripejd karticu neophodna i lična karta na uvid

Do toga je došlo nakon anonimnih SMS pretnji upućenih premijeru Srbije i prvom potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić kaže da se ova inicijativa pojavila na sastanku direktora te agencije Nebojše Rodića, ombudsmana Saše Jankovića i poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

- BIA, policija, VBA kao i pravosudni organi već dugo se bore sa problemom zloupotrebe SIM kartica, koje se često koriste za pretnje, tajne razgovore među kriminalcima, prevare, ali i ubistva koja su izvršena eksplozivnom napravom daljinski aktiviranom putem mobilnog – objašnjava Stojić.

Prema rečima ombudsmana Saše Jankovića, sprovođenje ove inicijative podrazumeva donošenje zakona, a ne samo podzakonskog akta.

- I kada bude ustanovljena ta baza, tim podacima državni organi mogu pristupati samo na osnovu odluke suda, i to radi zaštite državne bezbednosti i otkrivanja i gonjenja krivičnog dela - kaže Šabić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni telefon mobilni telefoni telefoniranje potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana