Tekst objavljen: 20.09.2013 11:00        


U Srbiji danas 30 građana ima svoje privatne avione, kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva (DCV)! U ovoj ustanovi ističu i da njihov broj poslednjih godina raste, kao i da je u registar vazduhoplova ove godine upisano 30 odsto više privatnih letelica, nego 2011. godine.

U Srbiji danas 30 građana ima svoje privatne avione

- Na sam pomen da neko poseduje privatni avion uglavnom se stiče utisak da je reč o milionima evra potrošenim u te svrhe, međutim, ovde je uglavnom reč o manjim avionima koji se koriste za sopstvene potrebe ili sportska takmičenja - kaže Katarina Andrić Milosavljević iz DCV-a dodajući da su avioni privatnih avio-kompanija i aero- klubova zasebna kategorija.

- Ljudi uglavnom misle da je biti vlasnik letelice jednako vođenju veoma luksuznog načina života. To jeste privilegija, naravno, ali zavisi i od toga o kakvoj se letelici radi, kako je opremljena, koje je kategorije, kao i koja joj je godina proizvodnje, a od toga i zavisi koliko koštaju. Ukoliko se izuzmu avioni privatnih avio-kompanija ovde je uglavnom reč o polovnim takozvanim ultralakim dvosedima za sopstvene potrebe tipa „pionir 300“, „sila 450“, „tumako 140“ i „ tumbako 145“. Njihove cene su na tržištu od 10.000 do 30.000 evra, što je jednako ceni nekog boljeg automobila - istakla je ona uz napomenu da među 30 registrovanih vlasnika privatnih aviona nema imena poznatih široj javnosti.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva ističu da su veliki i savremeni privatni avioni u vlasništvu privatnih avio-kompanija kao što su „Prince Aviation“, „Eagle Expres“, „Pink Air“ i „Pelikan airways“.

- U Registru DCV-a upisane su 22 takve letelice, a njihove cene idu i iznad četiri miliona dolara. To su avioni biznis avijacije sa najsavremenijom tehnologijom, luksuzno opremljeni i namenjeni prevozu putnika. Ove kompanije bave se avio-taksi prevozom i pokrivaju gotovo čitavu Evropu - navela je Andrić Milosavljević, dodajući da je na ime aero-klubova u Srbiji registrovano 33 letelice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana