Tekst objavljen: 24.09.2013 10:00        


Godinama ih iščekujemo i pričamo o njima, ali još uvek u Srbiji nema nijednog pravog diskontnog lanca. Jedan od najvećih u Evropi, nemački Lidl, osnovao je kod nas preduzeće još pre tri godine, ali još nije otvorio prodavnice.

U jeftinim radnjama pazari većina Nemaca, u Srbiji niko

A koliko su građani Srbije, koji za trpezu daju bezmalo polovinu mesečnih primanja, oštećeni time što nemaju prave diskonte koji bi im ponudili cene hrane petinu niže, najbolje pokazuje podatak da u razvijenim evropskim zemljama diskontni lanci zauzimaju i polovinu tržišta.

Dok nam Lidl i Eurospin ne otvore kapije i ne donesu niže cene i jaču utakmicu, situacija na našem maloprodajnom tržištu je ovakva: belgijski Delez ima najviše radnji u Srbiji – Maksijeve su 343, a Tempove 22, dok Idea hrvatskog biznismena Ivice Todorića ima 169 objekata u Srbiji. Slovenci drže oko 130 Roda i Merkatora. Novosadski Univereksport ima 37 radnji, mahom u Vojvodini, Dis 12, Metro deset, Intereks devet...
– Tržišno učešće diskontnih lanaca, odnosno jeftinijih prodavnica, kao što recimo Lidl, raste iz godine u godinu i u Nemačkoj iznosi više od 55 odsto – izjavio je viši direktor kompanije A.T. Kearney Srećko Debelak.

Nemački Lidl je prisutan svuda u okruženju: u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj... Hrvatski potrošači mogu da pazare i Kauflandu, koji je pod kapom nemačke Švarc grupe kao i Lidl.

U Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj posluje nemački Aldi, inače prisutan u mnogim evropskim zemljama, u Mađarskoj i Kora...

Nedavno je dolazak u Srbiju najavio i najveći italijanski diskontni lanac Eurospin. Ta kompanija je najveći diskontni lanac u Italiji, ima više od 900 prodajnih objekata, a cene u njima su niže i do 30 odsto u odnosu na ostale konkurentske trgovinske lance.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 24.09.2013 10:45

    pa ne mogu jos da dodju, ne zna se koliki deo moraju da daju nekima da bi mogli da dodju...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana