Tekst objavljen: 03.07.2013 16:00        


Pirotski kačkavalj, čačanska rakija, šumadijske šljive uskoro bi mogli da se kupe širom Amerike i Evrope. Po uzoru na "Indija-šopove", u gradovima sa najbrojnijom srpskom dijasporom otvoriće se radnje koje prodaju "vrhunske srpske proizvode".

Srpski kačkavalj, rakija i šljive osvajaju svet

Ideja je da se preslika model po kome su Indijci razvijali svoje "Indija-šopove" po svetu, ili kako su Turci raširili mrežu svojih prodavnica trikotaže i tekstila. Očekuje se značajan devizni priliv, a najviše se računa na tržišta Evropske unije i Amerike.

Uskoro će se izvoziti i prodavati "Vrhunski srpski proizvodi". Najviše se računa na domaću hranu, piće, kozmetiku i tekstil. Standardizovane prodavnice biće otorene najpre u Beogradu, a zatim u Temišvaru, Beču, Parizu, Frankfurtu, Torontu, Njujorku i Sidneju. Radiće po principu franšize.

- Suštinski cilj je da se podigne konkurentnost svih proizvođača iz Srbije i da se time praktično podrži osvajanje stranih tržišta, čime bi se stvorio jedan strateški sistem za podršku svim izvoznicima iz Srbije kroz zajedničku oznaku kvaliteta i zajednički sistem za podizanje konkurentnosti - objašnjava Zoran Ilić, predsednik Udruženja "Vrhunski srpski proizvod".

Procenjuje se da bi se, na primer, pirotski kačkavalj, ariljske maline, čačanska rakija, suve šljive iz Šumadije mogle naći na listi od 700 do hiljadu vrhunskih srpskih proizvoda.

Idejni tvorci projekta "Vrhunski srpski proizvod" smatraju da bi tako Srbija dobila stabilan devizni priliv za finansirnje tehnološkog razvoja, proizvodnje i zapošljavanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina kupujmo domaće domaći proizvodi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana