Tekst objavljen: 24.05.2013 12:10        


Ni kriza ni porast broja nezaposlenih niti to što plate miruju ne utiče na visinu štednje u Srbiji. Depoziti imaju trend rasta i trenutno je u bankama oročeno 8,2 milijardi evra. Od toga je čak 255 miliona evra pohranjeno na svega 236 računa.

Srbi sve više štede: Pogledajte gde i koliko

Pogledajte i kakve vam uslove banke nude za štednju


U Srbiji ima 5,3 miliona uloga, a prema podacima Agencije za osiguranje depozita, na 236 računa ima položeno više od pola miliona evra.
Ukupan iznos koji su oni oročili iznosi 255 miliona evra. To znači da najbogatiji u proseku na knjižici drže oročeno po milion evra.

Kada je reč o “običnim” građanima, najviše je uloga sa iznosima do 500 evra, oko 4,4 miliona. Slede oni između 500 i 3.000 evra. Ipak kada se posmatra procentualno, četvrtinu ukupne štednje čine ulozi od 10.000 do 25.000 evra.

U Komercijalnoj banci štediše su oročile 1,4 milijarde evra, primetno je da se odlučuju na sve duže rokove.

- Preko 65 odsto štednje građana je oročeno na 12 i više meseci, a primetan je konstantan rast štednje na trenutno najduži rok oročenja, 36 meseci - kaže Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

Ubedljivo najviše uloga je u evrima, a tek nekoliko odsto štedi se u dinarima, dolarima, francima... Dolaskom ruskih banaka sve više se promoviše i štednja u rubljama. U Zberbanci kažu da je interesovanje za ovu valutu sve veće, a postoji mogućnost oročenja na jedan, tri, šest, dvanaest, 24 ili 36 meseci.

- Visina kamatne stope nije više glavni opredeljujući faktor kada se bira banka u koju će uložiti novac. Sada se obraća mnogo više pažnje na one faktore koje konstantno potenciramo - poverenje, sigurnost, stabilnost u poslovanju, dostupnost... - zaključuje Živojin Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše devizna štednja Srbija banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana