Tekst objavljen: 24.09.2013 14:00        


Potrošači u Srbiji ne znaju ko im toči loše gorivo, gde kupuju bajato meso ili ko im prodaje proizvode koji ne zadovoljavaju osnovne kriterijume kvaliteta. Iako inspekcije kontrolišu, do kupaca stiže samo statistika o broju pregleda i napisanih prijava. Za potrošače ostaje tajna gde je "otkrivena" nekvalitetna roba, ali i ko je proizvođač.

Potrošače vara ko gde stigne, a država krije krivce

Nedavno je Tržišna inspekcija objavila da od 110 uzoraka goriva koje su uzeli na pumpama širom Srbije, svaki peti ne zadovoljava propisane kriterijume kvaliteta.

Ne samo da nisu objavljena imena onih koji toče loše gorivo, već je njihov identitet "sakriven" tako što su navedena samo odeljenja tržišne inspekcije u gradovima, na čijoj teritoriji su uzeti sporni uzorci, iako su neke benzinske stanice i u manjim mestima.

Predstavnici udruženja potrošača smatraju da praksa da se ne navode imena nesavesnih trgovaca mora da se prekine. Zato pokušavaju sami da organizuju uzorkovanje raličitih proizvoda, kako bi proverili njihov kvalitet, ali i "otvorili oči" kupcima.

- Krijući one koji nas varaju, nadležni saučestvuju u prevari. Sve dok ne kažu koja je to pumpa koja nam prodaje loše gorivo ili u kojoj radnji su zatekli pokvareno meso, kontrole neće imati smisla - ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije..

- Radili smo analize sokova, rakije i drugih proizvoda i objavljivali imena onih koji nisu bili ispravni, a to ćemo raditi i dalje - priča Papović.

- Proizvođači se pitaju ko nama daje pare i da li nas finansira njihova konkurencija, ali nikada ne dovode u pitanje rezultate naših analiza. Dokaz da dobro radimo svoj posao je i to što nas niko nije tužio, ali je bilo mnogo psiholoških pritisaka i pretnji sudom. Kao što mi objavimo rezultate, mogle bi i inspekcije, ali oni tvrde da to ne mogu da urade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Momak iz mase 25.09.2013 0:10

    Nema to istrazujemo, pa dok ne dodje na sud...odma rezultate objaviti na stranici i da vidis kako se ljudi popravljaju preko noci kada im odu musterije! Dostupnost informacija sto veca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana