Tekst objavljen: 17.09.2013 13:59        


Dvadesetak osnovnih životnih namirnica poskupelo je od početka godine u proseku za oko osam odsto, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije (APOS). Osim hrane, za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, poskupela su i sredstva za ličnu higijenu, kozmetzika, kućna hemija, ali i slatkiši.

Plate vrede pola tone krompira manje nego pre pet godina

Planiranje kupovine svakim danom sve je teže, jer zbog čestih poskupljenja građani više ne znaju kakve će ih cene dočekati kada posle nedelju dana ponovo uđu u supermarket.

Plata u Srbiji sve manje vredi. Za jedan evro u januaru je trebalo izdvojiti 111,96 dinara, dok je njegova cena danas više od 114 dinara, što predstavlja rast za 2,6 odsto.

- Analizirajući prazninu novčanika icegera, većina građana Srbije lako je mogla da premeri minus u pukom preživljavanju, ali ne i da razume logiku cena. Brašno, ulje, so i šećer od početka godine do danas su pojeftinili, a hleb, koji se pravi od njih, je poskupeo. Ali, misterija kretanja cena ne završava se tu. Iz nepoznatih razloga, pirinač, pasulj i oslić koštaju od 12 do čak 50 odsto više nego početkom godine, dok se cena ovih namirnica u zemljama iz okruženja nije bitnije menjala - kaže Edina Popov, predsednica APOS-a.

Koliko su cene skočile pokazuje i zvanična potrošačka korpa za koju je prošle godine bilo potrebno oko 59.000 hiljada dinara, dok je ove potrebno oko 6.000 dinara više.

U odnosu period pre početka ekonomske krize, za prosečno primanje danas u ceger staje za trećinu namirnica manje.

Dok smo za prosečnu mesečnu zaradu pre pet godina mogli da kupimo skoro tonu krompira, danas možemo - duplo manje, a zarada nam je “tanja“ i za 27 litara ulja, 16 kilograma kafe, 11 kilograma šećera i 47 litara mleka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana