Tekst objavljen: 19.07.2013 10:00        


Ukoliko kasnite u otplati rata, a banka ili lizing kuća su angažovale agenciju za uterivanje dugova, jedina obaveza koju imate i koja stoji u ugovoru jeste plaćanje zatezne kamate. Sve druge troškove koje banka ili lizing kuća žele da prebace na građanina, on ne treba da ih plati.

Niste obavezni da plaćate usluge uterivača dugova

- Klijent ima jasno definisanu obavezu prema banci, a u slučaju da kasni sa otplatom, plaća zakonsku zateznu kamatu. Sve preko toga je pokušaj da se klijentu iznudi novac - ukazuje Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

U lizing kućama kažu da su troškovi angažovanja agencije predmet ugovora o saradnji sa agencijom. - Ugovorom o finansijskom lizingu je predviđeno da svi troškovi koji nastanu u slučaju raskida ugovora, kada klijent ne ispunjava ugovorom predviđene obaveze, padaju na njegov teret, te se po tom osnovu i troškovi agencije za naplatu potraživanja fakturišu klijentu - objašnjavaju u Hipo lizingu.
Ugovorom koji sklopite sa bankom osim što se definiše iznos, kamata i rok otplate stoji i klauzula da u slučaju kašnjenja plaćate zateznu kamatu. Ostale obaveze ne postoje.

Ako banka angažuje agenciju da naplati zaostalo potraživanje, onda je to ugovorni odnos između banke i te agencije, i taj trošak banka ili lizing kuća treba da snose jer su ih one i angažovale, ukazuje Gavrilović.

Dešava se i da agencija za naplatu potraživanja posle nekoliko telefonskih poziva upućenih klijentu koji kasni sa uplatom rate, šalje fakturu sa 10.000 dinara na ime troškova agencije!

- Građanin koji je platio taj trošak ima osnova da tuži agenciju i traži povraćaj novca. Može i da tuži i banku i lizing kuću ako one izdaju račun za troškove naplate - ističe Gavrilović.



Od početka godine raste broj kašnjenja u plaćanju rata. Na početku godine bilo ih je 4,6 odsto, a krajem juna 4,9 odsto. Uporedo s tim, raste i posao agencija za naplatu potraživanja, koje banke i lizing kuće angažuju kada ne mogu da stupe u kontakt s dužnikom.

Njihova zarada kreće se od jedan do 10 odsto od naplaćenog iznosa. Međutim, dešava se da banka ili lizing kuća pokušaju da trošak angažovanja prebace na klijenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke zaštita klijenata prava klijenta banke Srbija otplata kredita kašnjenje u otplati zaduženost lizing kompanije banka banke dugovi dužnici uterivači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana