Tekst objavljen: 23.09.2013 14:30        


U uslovima smanjene kupovne moći prednost dobijaju privatne robne marke koje se mogu kupiti po nižim cenama. Učešće privatnih robnih marki u Srbiji trenutno je skromno i iznosi pet odsto, ali je primetan rast tog udela, koji u nekim razvijenim evropskim zemljama iznosi i više od 50 odsto.

Najezda jeftinijih robnih marki jer kupci nemaju za drugo

Viši direktor "Ej-Ti Kirnija" (A.T.Kearney) Srećko Debelak je naglasio da je potrošač danas sve zahtevniji i informisaniji i upravo on "vodi igru", a ne proizvođači i trgovaci.

U uslovima smanjene kupovne moći i cenovne osetljivosti kupaca, prednost dobijaju privatne robne marke koje se mogu kupiti po nižim cenama, a njihov kvalitet je takav da idu i u premijum segment, koji je nekada bio rezervisan za poznate brendove, kao što je "Koka kola", naveo je Debelak.

Takođe, tržišno učešće diskontnih lanaca, odnosno jeftinijih prodavnica, kao što recimo Lidl, raste iz godine u godinu i u Nemačkoj iznosi preko 55 odsto.

Potrošača treba edukovati i ponuditi mu nešto kvalitetno u rangu brendiranog proizvoda, a jeftinije, i to je recept za uspeh, istakao je Debelak.

On je ukazao da trgovci moraju ići u korak i sa razvojem tehnologija i i naći način da se dođe do kupca koji živi u virtuelnom svetu i sve više komunicira i prikuplja informacije, pa i o tržišnoj ponudi, putem društvenih mreža.

Trgovci se moraju prilagoditi tim promenama, potrošači sve brže žive, nemaju kao ranije vremena za šoping, pa pribegavaju onlajn kupovini, koja ima budućnost, ali je veoma zahtevan posao, naveo je Debelak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana