Tekst objavljen: 14.09.2013 12:00        


Ne bi trebalo sedeti skrštenih ruku ukoliko kupci naiđu na lažna sniženje, poručuju iz Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, jer čak tri zakona regulišu ovu oblast. Nepošteni trgovci bi trebalo da završe na sudu, i to je verovatno, uz stroge kazne, jedini način da i kod nas „specijalne ponude” budu zaista specijalne, a ne očigledne prevare.

Kako se zaštititi od lažnih sniženja i specijalnih ponuda

I dok se britanski maloprodajni lanac Tesko ovih dana izvinjava potrošačima jer ih je varao na ceni korpice jagoda, zbog čega je kupcu koji ga je tužio morao da isplati odštetu od 300.000 funti, istraživali smo – može li se ustaljena praksa obmanjujućih reklama i sniženja i na našem tržištu promeniti i na koji način.

Osam aparata za 15.000 kupaca

Pre dve godine takođe u Britaniji opomenut je onlajn prodavac koji je nudio „ograničen“ broj „ajfona 4” po ceni od 99 funti (puna cena mu je bila 499). U ponudi nije otkriveno da je na raspolaganju samo osam aparata. U ovoj mamac-promociji 15.000 ljudi se registrovalo na sajtu nadajući se da će kupiti telefon po promotivnoj ceni. Svi su morali da ostave svoje lične podatke, da bi kasnije bili zatrpani mejlovima sa reklamnim materijalom.
U organizacijama za zaštitu potrošača objašnjavaju da su žalbe zbog lažnih sniženja gotovo svakodnevne i navode da postoji nekoliko najčešćih načina varanja kupaca na sniženjima.

Najzastupljenije su prevare s oglašenom visinom sniženja, odnosno pogrešnom informacijom o tome da li je roba stvarno snižena, recimo za 70 odsto, ili nije.

Osim toga, čest problem kod rasprodaja jesu i male količine robe koja se nudi u akciji, pa se neretko desi da se ono što je na sniženju rasproda veoma brzo. Pri tome trgovac i dalje u izlogu reklamira veliki popust a da te robe zapravo nema u radnji.

Trebalo bi, savetuju u potrošačkim organizacijama, odrediti koju količinu robe čiju akciju prodavac oglašava on mora i da poseduje u prodavnici ili u zalihama.

Jedna od obmana su takozvane stalne akcije, kada na izlogu prodavnice tokom cele godine stoji natpis „stalno sniženje od 50 odsto“. U ovom slučaju je nemoguće ne postaviti pitanje od koje cene se skida 50 odsto ako je sniženje non-stop.

Još jedan od trikova kojim se varaju kupci jeste povećanje cene neposredno pre njenog sniženja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana