Tekst objavljen: 03.08.2013 11:00        


Papis Sise, 28-godišnji senegalski fudbaler, prešao je prošlog leta iz nemačkog prvoligaša Frajburga u engleskog prvoligaša Njukasl, u kojem je u poslednjih godinu dana odigrao 50 utakmica i postigao 21 gol, postavši tako jedan od ključnih igrača tog kluba iz severne Engleske.

I Britanci u borbi protiv zelenaških kreditora

Ipak, nedavno je između njega i kluba došlo do neugodnog i neočekivanog spora. Glavni sponzor do sada je bila poznata britanska kompanija Virgin, ali je ovog leta klub promenio glavnog sponzora na dresu, jer im je bolju ponudu dala finansijska kompanija Wonga.

Sise je nakon razgovora s upravom kluba na kraju ipak pristao da nosi dres s logom Wonge, ali se nakon toga javila jedna druga poznata javna osoba sa još žešćim kritikama Wonge. Džastin Velbi, poglavar Anglikanske crkve, najače britanske verske zajednice, je rekao da poslovanje Wonge smatra neetičkim i dodao da će se Anglikanska crkva i konkretno angažovati da uništi njeno poslovanje. Velbi, nekada stručnjak za finansije, je i član Gornjeg doma britanskog parlamenta i Odbora za standarde bankarskog poslovanja.
Međutim, Sise odbija da nosi taj dres i predlaže klubu da nosi neki drugi dres na kojem neće biti logo kompanije Wonga, nego, na primer, logo neke humanitarne organizacije. Uprava kluba je to odbila i smesta ga suspendovala.

Evo u čemu je stvar. Papis Sise je musliman, a, kao što je poznato, islam osuđuje lihvarenje i kamatarenje, posuđivanje novaca uz veliku kamatu, a kompanija Wonga se upravo time bavi - odnosno odobrava male kratkoročne kredite.

Wonga daje samo kratkoročne kredite manje vrednosti, kakvi odgovaraju ljudima koji se trenutno nađu bez gotovine, a hitno im treba novac.

Ono što je u svemu tome problematično jeste što uz kredit ide i jako velika kamata. Ona iznosi jedan posto dnevno, što znači da na kredit od mesec dana kamata iznosi 30 posto a zbog dodatnih troškova korisnici koji uzmu kredit na duže vrijeme se nađu u situaciji da vrate duplu sumu od one koju su posudili.

S obzirom da i Velika Britanija prolazi kroz razdoblje krize, koja je pogodila najšire stanovništvo, velika je potražnja za ovakvim kreditima. Istovremeno je pod kritikom da se bavi običnim internetskim zelenaštvom i da profitira iskorištavajući teškoće stanovništva, terajući ljude u finansijskim teškoćama svojim visokim kamatama još dublje u dugove i probleme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kamate zelenaši Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana