Tekst objavljen: 24.07.2013 18:00        


Hrvatska ima najbrži trend rasta elektronske trgovine u EU dok, s druge strane, potrošači smatraju da su među najnezaštićenijima i drže da nisu dobro obavešteni o svojim pravima.

Hrvatski online kupci najugroženiji u EU

Postotak potrošača u Hrvatskoj koji kupuju preko interneta još uvek je dosta nizak, 23 posto, dok je prosek u Evropskoj uniji 45 posto.

S druge strane, Hrvatska ima najbrži rast u elektronskoj trgovini jer je 2008. bilo samo osam posto, a 2010. samo 14 posto potrošača koji su naručivali robu preko interneta.

Prema indeksu koji govori o zadovoljstvu potrošača svojim položajem na tržištu, Hrvatska je na dnu lestvice s 50 bodova, a iza nje su samo Kipar (49 bodova) i Grčka (47). Najviše bodova, 73, imaju Finska i Velika Britanija, čiji se potrošači smatraju najzaštićenijima.

U Hrvatskoj samo 66 posto potrošača preduzima nešto kada smatraju da su oštećeni dok je prosek u EU 83 posto.

Osim toga, hrvatski potrošači nemaju puno poverenja u internet trgovinu. Samo 31 posto potrošača, što je najmanji postotak u EU-u, oseća se sigurno kada kupuje preko interneta od domaćih dobavljača, a 27 posto kada kupuju iz neke druge zemlje članice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska online kupovina online trgovina internet kupovina internet trgovina potrošači kupovina prava potrošača zaštita potrošača EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana