Tekst objavljen: 18.09.2013 9:30        


Slaba kupovna moć, beg u sivu zonu i mnoštvo procedura, propisa i troškova glavni su razlozi zbog kojih je promet u trgovinama Srbije u višegodišnjem padu. Trend koji je započeo s krizom krajem 2008. godine i dalje se nastavlja.

Hleb i mleko: Prosečan račun pao na tek 250 dinara

U Uniji poslodavaca Srbije, koja okuplja mnoga, ne samo velika već i manja trgovinska preduzeća, kažu da se u malim radnjama prosečna kupovina prepolovila.

Prosečan račun je u malim radnjama pre krize iznosio 500 dinara i vremenom je pao na svega 250 ili 300. Do najosetnijeg pada je došlo odmah 2009. godine, dok je potom u toku 2010. usledila blaga stabilizacija. Međutim, 2012. godina je bila veoma loša za trgovinu i donela nam pad prometa od 10 odsto – objasnio je Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

Podaci Privredne komore Srbije objavljeni u aprilu pokazali su da je 2012. došlo do pada prodaje hrane u poređenju sa prethodnom godinom. Tako je u toku cele 2012. godine u našoj zemlji potrošeno 2,4 odsto hleba i peciva manje nego 2011. godine, 6,5 odsto mesa manje, kao i 4,7 odsto manje mleka.

Izveštaj Evrostata, statističkog zavoda EU, pokazuje da su cene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u našoj zemlji 71 odsto evropskog proseka. Prema ovoj statistici, cene hleba, mesa i žitarica u našoj zemlji su tek na 64 odsto proseka cena u EU, mleka i sira na 81 procenat, alkoholnih pića na 78 odsto, dok su cene cigareta u našoj zemlji tek na 30 odsto evropskog proseka.

Međutim, naša stručna javnost smatra da je takva statistika nepotpuna ukoliko se u obzir ne uzme i podatak da su plate u Srbiji gotovo najniže u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana