Tekst objavljen: 25.07.2013 8:30        


Za jedan obrok dnevno, svaki član srpskog domaćinstva ima na raspolaganju samo 82 dinara! Ako je suditi prema anketi statističara o potrošnji, koja se u Srbiji radi prema evropskoj metodologiji, za hranu na raspolaganju dnevno imamo 247 dinara.

Dnevno ni čaša mleka, 0,7 jaja, 2,2 grama čokolade

U "dnevni budžet" može da se uklopi pola vekne hleba - 24 dinara, pola litre jogurta - 45 dinara, 300 grama najjeftinijeg mesa sa kostima, koje staje oko 120 dinara, po pola kilograma krompira i jabuka, za koje je potrebno oko 100 dinara.

ČOKOLADA U MRVICAMA

Prema količinama koje su određene u potrošačkoj korpi, porodica mesečno može da se zasladi sa najviše 200 grama čokolade. To znači da je po članu za 30 dana predviđeno 66 grama. Prema zvaničnim podacima, porodica potroši 63 jaja mesečno, što dođe 21 jaje po članu domaćinstva. Kada te zalihe podelimo na mesec dana, dnevno svaki član može da pojede 0,7 jaja.
Zvanični podaci pokazuju da tročlano domaćinstvo u Srbiji ukupno mesečno prihoduje (plata, penzija i ostali "dodaci") u proseku oko 52.000 dinara, a na hranu i bezalkoholna pića potroši 22.724 dinara, ili 43,9 odsto.

To znači da na ishranu jednog člana porodice mesečno trošimo ukupno 7.424 dinara, a dalja matematika je jasna. Kada se ta brojka podeli na 30 dana, dobija se iznos koliko košta i kutija boljih cigareta.

Po novoj metodologiji računanja, prosečna potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo u Srbiji u maju iznosila je oko 64.000 dinara. Član prosečnog tročlanog domaćinstva po toj računici mesečno troši svega 230 grama junećeg mesa, ili 8,8 kilograma hleba, 160 grama limuna, po 100 grama kajmaka i kačkavalja... Ili, samo 5,5 litara mleka, što, kada se "prevede" na dnevne količine, nije ni puna šolja ovog napitka.

Tako se računa da tročlana familija mesečno potroši tri kilograma sira ili 300 grama dnevno, a svaki član može da računa na samo čašu jogurta, jer sme da popije samo 0,7 decilitara. Mesečno na raspolaganju imaju kilogram čajne kobasice, što znači oko 10 grama po članu dnevno ili 40 grama svinjetine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza siromaštvo osiromašenje pad standarda kupovina potrošači socijalne korpe potrošačka korpa namirnice životne namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana