Tekst objavljen: 24.05.2013 9:10        


I statistički i u stvarnosti, “život” nam je poskupeo. Ali, dok statistika beleži rast cena za godinu dana od 11,4 odsto, troškovi za osnovne životne namirnice viši su za bar 30 odsto.

Cene mirne na papiru dok život sve više košta

U poređenju sa prošlom godinom meso je skuplje više od dvadeset odsto, mesne i mlečne prerađevine su još više poskupele, krompir duplo više plaćamo.

Ono što ohrabruje su najave da će doći do smirivanja inflacije. Branko Hinić, generalni direktor Direktorata NBS za statistiku, kaže da će ključan doprinos njenom smirivanju dati pad cena primarnih proizvoda, stabilnost deviznog kursa, ali i niska tražnja.
Zbog akciza i cene cigareta više su desetak odsto, skoro toliko i ugostiteljske usluge. Uvozni proizvodi, naročito kućna hemija, uprkos stabilizaciji dinara, često menjaju cene...

Život po statistici, ako se posmatra kao prosek, izgleda kao da na jelovniku imamo sarmu. Ali u stvarnosti, neko pojede meso, a neko kupus...

Svetla tačka, po mišljenju ekonomiste Ljubomira Madžara, jeste stabilizacija kursa. Ali cene su mnogo više rasle nego što je dinar slabio od 2001. godine, a evro potrošačima u prodavnicama ne pomaže mnogo.

Izuzev psihološki, jer građani zbog stabilne valute imaju utisak da, kada svoju zaradu preračunaju u evre, imaju više. Jer, recimo, dinar je od početka godine ojačao u odnosu na evro za 2,4 odsto, a u odnosu na prošli maj 2,8 odsto.

Dobro se osećamo i što nam, zbog jačeg dinara, rata kredita ostaje ista. Međutim, u stvarnosti, prosečne plate realno su manje za pet odsto, primanja penzionera, čak 11,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zeljko 24.05.2013 9:52

    Ne placamo mi u eurima, nego u dinarima. "Stabilan" kur je varka za glupi narod, koji misli da je srpska ekonomija jaca, ako je dinar ojacao.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
životni troškovi troškovi života poskupljenje cene potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana