Tekst objavljen: 13.09.2013 9:30        


Garderoba iz prošlogodišnjih kolekcija koja lane nije našla kupce ove godine se prodaje i po ceni većoj nego prošle. Stara roba do dolaska nove sezone mesecima se čuva u prljavim i vlažnim skladištima čiju ispravnost ne kontroliše nijedna inspekcija, pa mnogi po izlasku iz butika, osim računa, dobiju alergije i kožne infekcije.

Bezobrazno: Odeću od prošle godine prodaju nam kao novu

Kaput koji je prošle godine koštao 5.500 dinara, sada košta 400 dinara više.

Trgovci kažu, uračunali su u cenu promenu kursa, a kupce od neprimerene cene više brine u kakvim je uslovima ova odeća dočekala novu sezonu, jer iskustva dermatologa pokazuju da im se sve više mladih obraća sa kožnim oboljenjima koja su dobili isprobavajući prljavu odeću i obuću.

A uslove u kojima se skladišti odeća iz prethodnih sezona ne kontroliše nijedna inspekcija.

- A trebalo bi. I to ne jedna, nego tri. Tržišna bi trebalo da kontroliše da li količina robe odgovara knjigama koje vode, sanitarna - zdravstvene uslove u kojima se čuva odeća, a fitosanitarna bi trebalo da proverava koje se hemikalije koriste za ubijanje gamadi - pacova i buba, i kakav uticaj te hemikalije imaju po zdravlje građana - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.



Odeća u mnogim prodavnicama se oseća na formalin i, kažu potrošači, nemoguće je da nijednom inspektoru ne privuče pažnju. Posebno je važno ako se zna da ova hemikalija koja se koristi za dezinfekciju odeće može da izazove iritaciju očiju i kože, ali i razne alergije.

- Vlasnici butika stavljaju različite hemikalije i naftaline kako bi zaštitili odeću od moljaca, a sve to ima opasan uticaj na zdravlje ljudi. Potrebna je ozbiljna kontrola skladišta i magacina, a mislim da je niko ne sprovodi - kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana