Tekst objavljen: 18.08.2013 11:00        


Moguće je kupiti veoma dobar i pristojan laptop za manje od 50000 dinara, samo ako birate pažljivo.Nema nikakve potrebe da kupujete skupe modele računara ako su vam potrebni samo za korišćenje Word-a ili za surfovanje po Internetu.

APOS: Kako odabrati dobar laptop po nižoj ceni

Laptop koji je savršen za studente, početnike u korišcenju računara ili ljude koji neće da potroše puno para, laptop koji će omogućiti da se reše osnovni zadaci. Imamo savete kako odabrati kvalitetan laptop sa cenama nižim od 50 000.

Uporedite njihove performanse bez obzira na njihovu cenu. Ukoliko ste u mogućnosti možete da online uporedite rezultate testiranja evropskih potrošačkih organizacija (test.de, zps.si, wich.uk i dr) kao i brojnim internet sajtovima i forumima.

Šta je to što čini jeftini laptop dobrim?

4Gb memorije

Najmanja potrebna memorija (RAM). Ova performansa ne bi trebala da predstavlja problem jer skoro svi laptopovi, uključujući i jeftine koriste ovaj osnovni standard.

320Gb skadištenja

Tražite hard-disc sa minimum 320Gb prostora, što bi omogucilo dovoljno prostora za sve vase aplikacije, programe i fajlove. Mnogi jeftini laptopovi sadrže i do 500Gb prostora na disku, ako bi ste želeli da sačuvate slike i video zapise visoke rezolucije, ili postoji još jedna osoba koja zajedno sa vama koristi računar.

Dual core basic processor/Osnovni dvoaktivni processor

Uglavnom svi laptopovi u sebi sadrže dvoaktivne procesore (što znači da postoje dva procesora priključena na jedan čip, koji dele svoje radno opterećenje). Ovo je klasičan primer za jeftine modele. Neki procesori su napravljeni (dizajnirani) za komplikovanije poslove i nalaze se na skupljim računarima, tako da je ovo jedan od načina da uštedite


Trajanje baterije

Idealan rok trajanja bi trebalo da bude oko 7 do 8 sati, ali kod jeftinih modela traje namanje 5 do 6 sati. Ovo je jedan od prioriteta, ako vam je potrebno duže korišćenje računara od trajanja njegove baterije, ali budite svesni da su fabričke procene veoma optimistične.

Monitor od 15 inča

Ovo je najčešča veličina ekrana za jeftine laptopove, što znači ako bi ste želeli veci ekran od 17 inča, morali bi da izdvojite i vise novca. Monitor od 15 inča je i dalje dovoljno velik za jasan pregled i sliku, jer njegovi benefiti vise zadovoljavaju za razliku od netbook-a.

Grafika

Kod jeftinog laptopa, trebaće vam I zadovoljavajuća grafika, a ona se dobija odvajanjem grafičke od svoje sopstvene dodeljene memorije. Većina modela koristi ugradjene tj. Integrisane grafičke karte, kao što je na primer Intel HD grafika.

Ekran visoke rezolucije

Većina jeftinih laptopova ima rezoluciju ekrana 1366x768 piksela i nema potrebe za većom sve dok je kvalitet ekrana dobar.

Dizajn

Za male cene nećete dobiti dizajn laptopa kao što je Apple, ali ne može se reći da će vaš dizajn laptopa biti lošeg kvaliteta i kabast. Najbolji jeftini laptopovi su pristojnog izgleda i dobro napravljeni. Znaci za loš kvalitet izrade uključuju zveckanje tastature koja je preterano osetljiva, bled ekran itd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Krsta 10.01.2015 18:01

    Stariji sam čovek i molim da me posavetujete koji lap top da kupim koji mi treba za internet, muziku, filmove koje bi gledao preko IP TV i skype. Sa cenom do 4oooo dinara. Unapred hvala!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kompjuteri računari laptop

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana