Tekst objavljen: 10.07.2022 16:00        


Predsednik Privredne komore Austrije Harald Marer kritikovao je politiku Beča i Brisela prema Rusiji jer smatra da je trebalo razmisliti od posledicama sankcija

"Trebalo je razmišljati o posledicama sankcija"


Kaže da ne zna da li su sankcije protiv Rusije bile greška, ali ni da li su do kraja promišljene. Marer je, u intervjuu bečkom dnevniku “Kurir”, rekao da se radilo o političkoj odluci kada je odlučeno da se svrsta na stranu Ukrajine. Pri tom, ukazuje, politika je zaboravila da građanima kaže koja je cena toga.

– Nije to odluka samo Rusa, već je Evropa stala na stranu Ukrajine. To su političke odluke i ljudi koji moraju preuzeti odgovornost – objasnio je on.

Kazao je da se ne radi samo o miru u Ukrajini, već i o socijalnom miru u Nemačkoj i Austriji.

– Moramo očuvati blagostanje i socijalni mir i ne smemo samo gledati u Ukrajinu – poručio je Marer.

Ukazao je da sankcije imaju indirektno dejstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Trebalo je razmisliti da postoji samo ograničena energetska infrastruktura, koja vodi ka Evropi – naveo je nekadašnji ministar privrede Austrije.

On je prebacio politici što se nije pobrinula za alternative ruskom gasu i izgradnju gasovoda. Ocenio je da je debata u Nemačkoj iskrenija, i da nemački ministar energije Robert Habek otvorenije govori stanovništvu o scenarijima koji mogu uslediti.

Marer je odbacio tvrdnje da suodgovonost za preblizak odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i prevelikoj ovisnosti od rusko gasa snosi Privredna komora. On je podsetio da se Austrija 60-tih godina odlučila za jeftini gas umesto skupe nafte.

– Na tome se zasniva blagostanje Austrije i austrijski san o kući na selu – podvukao je Marer.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Austrije Harald Marer Austrija rat u ukrajini sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana