Tekst objavljen: 08.10.2013 11:00        


Prema istraživanjima, kupcima u Srbiji, bez obzira na debljinu novčanika, draža je najbliža prodavnica od bilo koje druge do te mere da je prosečan srpski kupac često spreman da plati više samo da bi kupovinu obavio u najbližoj prodavnici.

Vreme je novac: Neka je i skupo samo dok je radnja blizu

Prema podacima agencije GfK, potrošaču je najvažnija blizina prodajnog objekta. Cena robe je na trećem mestu.

Male trgovine kao svoj adut vide lokaciju i to je deo njihovog marketinga koji oni moraju da iskoriste. I to je za dobru zaradu često i dovoljno. Retko ko za vreme pauze na poslu može da traga za povoljnim cenama. Tada se ulazi u najbližu prodavnicu.
Nedeljna kupovina obično je do detalja isplanirana. Tada uglavnom idemo u veće markete, sa podužim spiskom. Sve češće sa digitronom, pa pre nego što i dođemo na kasu, znamo koliko smo potrošili. Ipak, u žurbi, kupovinu je najlakše obaviti u komšiluku.

Pravilo ili izuzetak, tek rezultati skorašnjeg istraživanja su pokazali da su nam najvažniji blizina prodavnice, zatim širok asortiman, pa tek onda cena.

Ovi rezultati ne pokazuju ništa o kupovnoj moći, ali potvrđuju izreku da je vreme novac, kažu neki ekonomski stručnjaci.

- Većina ljudi ustvari ceni da je bolje da imaju ili kvalitetno slobodno vreme ili da mogu više da rade i nešto zarade nego da zbog ušteda koje su prilično male na manjim kupovinama provode duže vremena u toj aktivnosti - kaže Aleksandar Stevanović, ekonomista.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina prodavci trgovci životne namirnice namirnice cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana