Tekst objavljen: 24.06.2013 15:00        


Kad podnesete zahtev za kredit, banke se neće zadovoljiti samo računima na uvid, već traže i broj fiksnog, mobilnog i telefona na poslu. Interesuje ih da li su budući klijenti u braku, da li imaju stan, kuću ili vikendicu.

Šta sve banke traže

Ukoliko ne, interesuje ih da li žive s roditeljima ili su podstanari, ako jesu, koliko plaćaju kiriju. Banke interesuje i da li njihovi potencijalni klijenti imaju imaju automobil, koje marke i koliko je star, piše Blic.

Osim toga, banci je veoma bitno da li ste zaposleni za stalno ili ne, kao i kolika su vam primanja, te će vam tražiti i potvrdu od firme. Pojedine zahtevaju da budući klijent na adresi stanovanja bude najmanje šest meseci, a neretko tražiće i telefonske račune na uvid. Upravo to im je i dokaz da li ste prijavljeni na toj adresi, ali i kakvi ste u izmirivanju obaveza.

Za stambene kredite, banke traže još složenije informacije. Životno osiguranje korisnika sve češće se zahteva, a kako bi se banke obezbedile od posledica nesrećnog slučaja i nezaposlenosti klijenta. U tom slučaju, građanin će morati da obavi zdravstvene preglede. U zavisnosti od iznosa koji traži, kao i od osiguravajuće kuće, klijent obavlja mali ili veliki pregled. Manji pregled se odnosi za iznose od 40.000 do 70.000 evra. On obuhvata krvnu sliku, detaljnu analizu urina, HIV testiranje, EKG i pregled interniste.

Za iznose iznad 70.000 evra mnoge osiguravajuće kuće spisak pregleda proširuju i na ultrazvuk srca i abdomena, a osim testiranja na HIV i hepatitis, od muškaraca starijih od 50 godina traže i analizu PSA testa, koji pokazuje stanje prostate.

Procedura za dobijanje kredita u Srbiji ponekad je ravna vratolomiji, a znatiželja banaka često mnogima nije najjasnija. Što je iznos kredita veći i njegov rok duži, to su i banke zahtevnije u traženju odgovora od onih koji bi da koriste njihove usluge.

Ono što je osnov da bi se ušlo u proceduru jeste lična karta na uvid, potvrda o zaposlenju, kao i izveštaj Kreditnog biroa. Taj izveštaj je finansijsko ogledalo toga kako se građanin ponaša kao dužnik, odnosno da li je redovan u izmirenju svojih obaveza prema banci. Kada prođe prvi, najmanji stepenik, klijenta očekuje često i zahtev da overenu zdravstvenu knjižicu preda na uvid.

- Ona je za banku dokaz da su doprinosi izmireni. Zdravstvenom knjižicom se utvrđuje da su plaćeni doprinosi, a što potvrđuje da je potencijalni klijent stalno zaposlen, da nije u pitanju fiktivno zaposlenje - kaže Raško Tomašević iz Kredi agrikol banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit dokumentacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana