Tekst objavljen: 08.01.2018 14:39        


Alfa banka je 22.decembra 2017. godine pripojena Aik banci, dok je deo kreditnog portfolija prodat Societe Generale banci, a klijenti ni posle više od dve nedelje ne znaju kojoj banci da se obrate.

Problemi klijenata Alfa banke se nastavljaju

„Kada sam dobila pismo obaveštenja da se Alfa banka gasi, otišla sam do filijale Aik banke kako bih se raspitala, međutim službenici su rekli da je pismo poslato svima, da ne nema razloga za brigu i da sačekam da sistem sam izvrši migraciju“, kaže za finansijski portal Kamaticu naša čitateljka M.R iz Beograda.

Samom migracijom svim klijentima Alfa banke je otvaran automatski novi račun u Aik banci, a kako je kreditni portfolio prodat Societe Generale banci, veliki broj klijenata se odlučuje da zatvori račun i tu dolazi do problema.

- Kako bih zatvorila račun u Aik banci otišla sam 25.decembra u filijalu na Novom Beogradu, međutim kada sam posle 3 sata konačno stigla na red službenica Aik banke mi je isplatila preostali novac sa računa i dala na potpis blanko zahtev za gašenje uz obrazloženje da će račun zatvoriti u toku dana, kaže M.R.

Gužve koje su poslednjih dana prošle godine bile u prostorijama Aik banke su mnoge naterali da zatvaranje računa ostave za posle praznika, međutim tada ih je dočekalo obaveštenje službenika banke da usled sistemskih problema svi računi koji su otvoreni migracijom nije moguće ugasiti.

„Kako nisam na vreme podigao svoj novac sa računa, a Alfa banka je prestala sa radom, kartice su mi bile blokirane, a gužve u voždovačkoj filijali ogromne, pa sam praznike proveo sa malo novca koji sam pozajmio od prijatelja i porodice pošto do svog nisam uspeo da dođem kaže kaže U.T. iz Beograda i dodaje da je povodom svog problema pisao Aik banci ali da nije dobio odgovor, a na kontakt telefone se niko od zaposlenih nije javljao.

„Pre nego što se ugasila Alfa banka sav svoj novac sam putem e-banking naloga prebacio u drugu banku, sistem je bio sporiji nego obično ali sam pretpostavio da je to usled toga što veliki broj korisnika prenosi svoja sredstva, a gašenje računa sam ostavio za drugu polovinu januara, sačekaću da se rasčisti gužva“, kaže za Kamaticu A.N. i dodaje da se juče začudio kada mu je stigla poruka od Aik banke u kojoj se navodi da je stanje na njegovom računu oko 3.000 dinara, dok je njegova supruga primila poruku u kojoj stoji da joj je račun u minusu 100 dinara.

- Kako nisam podneo zahtev za otvaranje računa u Aik banci smatram da održavanje istog ne treba da platim kaže A.N.

Veliki broj kredita nije naplaćen posle migracije, a klijenti još čekaju na odgovor banke.

D.K. iz Novog Sada za finansijski portal Kamatica kaže da se odlučila da isplati svoj kredit i da račun otvori u trećoj banci:

- „Prilikom otvaranja računa u trećoj banci, saznala sam da je moj kredit prenet u Societe Generale banku još 20. decembra, a kako sam odlučila da ga isplatim umesto iznosa koji je predviđen planom otplate saznajem da treba da platim 50.000 dinara i još 8.000 na osnovu nekih naknada. Ostala sam šokirana. Kada sam tražila da mi obrazlože taj iznos službenica Societe Generale banke mi je rekla da je ona nova i da ne zna. Oni nisu mogli ni da izračunaju koliko ja treba da platim i pored svih priznanica i plana otplate koji sam ponela sa sobom samo su mi rekli da dođem u filijalu 10. januara.“.

Kako je zamišljena migracija klijenata ostaje potpuno nejasno. Veliki broj otvorenih računa i nedovoljna informisanost građana kao i službenika banke koji su na sva pitanja ostali nedorečeni ostavlja prostora da oni koji ne budu zatvorili sve račune i kartice koji su im otvoreni u obe banke uskoro budu crveni u kreditnom birou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica klijenti banke prodaja banaka klijenti Societe Generale banka aik banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana