Tekst objavljen: 11.06.2014 14:54        


Analitička kuća Wealth X Institute objavila je istraživanje čiji rezultati pobijaju najčešće stereotipe o bogatašima, odnosno pojedincima koji imaju prijavljena sredstva iznad 30 miliona dolara.

Osam mitova o bogatašima u koje ne treba verovati

Prema istraživanju, u 2013. ovakvih osoba na planeti je bilo 199.235, odnosno 0,003 odsto svetske populacije. Međutim, zajedno oni raspolažu imovinom od preko 38% globalnog BDP (koji je iznosio 27,7 biliona dolara prošle godine).

1. Oni su nasledili sav svoj novac


Uprkos ovom uvreženom mišljenju, samo 19% bogataša dobilo je svoje bogatstvo u nasledstvo.

2. Oni su svi investicioni bankari

Svakako su finansije, bankarstvo i investicije ukupno gledano najveća kategorija delatnosti iz koje dolaze bogati pojedinci, ali ipak samo njih 19% posluje u tim oblastima.

3. Super-bogati imaju obrazovanje sa Ajvi Lige

Ajvi Liga (Ivy League) obuhvata najprestižnijih osam američkih visokoškolskih ustanova. Međutim, samo 3,5% bogataša, odnosno oko njih 7.000 poseduje diplome sa ovih univerziteta. S druge strane, njih 27.000, odnosno 13,6% uopšte nema završene fakultete.

4. Tehno-preduzetnici su poispadali sa koledža i fakulteta u svojim dvadesetim

Za ovaj stereotip je najzaslužniji Mark Cukerberg, osnivač Fejsbuka. Uprkos popularnom mišljenju, prosečna starost bogataša u tehnološkoj industriji je 54 - i većina njih ima završene fakultete.

5. Bogataši su imuni na svetske ekonomske cikluse

Opet pogrešno. U periodu 2008-2009. Broj pojedinaca sa bogatstvom iznad 30 miliona dolara smanjio se za čak 20% u čitavom svetu, a ukupni obim njihovog bogatstva bio je smanjen za 22%.

6. Kineski super-bogataši "preplaviće" svet

Decenije ekonomskog razvoja u Kini dovele su do stvaranja klase "kineskih super-bogataša", ali njihov broj je prošle godine zapravo opao, a broj milijardera u SAD i dalje je skoro trostruko veći nego u Kini.

7. Bogati ne poklanjaju svoj novac

Prosečni bogataš tokom svog životnog veka donira oko 25 miliona američkih dolara. Koliko se njihovo bogatstvo povećava, tako su i donacije sve veće: Bogataši sa imovinom iznad milijardu dolara u proseku doniraju oko 100 miliona dolara za svog životnog veka.

8. Super-bogataši imaju jahte i avione

U principu, samo oko 20% ovih pojedinaca zaista može da priušti posedovanje i stalno održavanje jahti od preko 30 metara ili privatne avione. Iznajmljivanje jahti, doduše, veoma je popularno među ovom populacijom, a što se tiče letova velika većina njih se opredeljuje za biznis ili prvu klasu na redovnim linijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogataši bogati bogatstvo najbogatiji superbogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana