Tekst objavljen: 08.11.2015 13:00        


Štediše će ove godine u Nedelji štednje dočekati do 20 odsto manje kamate na dinare i 30 odsto manja kamata na evre u odnosu na prošlogodišnje. I pored niskih kamata, štednja iz godine u godinu beleži konstantan rast.

Od "Nedelje štednje" ostalo samo ime

U prvih devet meseci ove godine devizna štednja uvećana je za oko 64,9 miliona evra, a dinarska za 4 milijarde dinara, kažu iz Narodne banke Srbije.

Nepoverenje štediša u dinar slabi, što potvrđuje i podatak da je dinarska štednja porasla za 10.5 odsto od početka godine. Iako je kamata na dinarsku štednju sedam puta veća, ipak štedimo u evrima.


U proteklih pet godina kamate na štednju su drastično pale. Zaključno sa 2010. godinom “Nedelja štednje” je za revnosne štediše imala smisla jer su se za njihovu naklonost borile banke sa visokim kamatnim stopama i zanimljiv je i slučaj da se te 2010. kamatna stopa u pojedinim bankama menjala svakodnevno, a negde i više puta u toku dana, sve u borbi za štediše, kaže Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica.

Početak kraja usledio je 2011. godine kada je Narodna banka Srbije izašla sa "preporukom poslovnim bankama", tačnije vrlo nedvosmislenim instrukcijama da banke ne idu preko 5% sa kamatnim stopama po osnovu devizne štednje.

Na iznos od 100,000 dinara oročene štednje u dinarima, pre pet godina moglo se dobiti 16,000 dinara kamate, dok danas imate dobit do 7,000 dinara. Slična je situacija i sa oročenom štednjom u evrima gde je kamata sa 7 odsto koliko je iznosila 2010. godine pala na 1.5 odsto 2015. godine, pa je i dobit sa 70 evra pala na 15 evra godišnje.

Uzelac kaže, da štediše treba da se bore za što povoljnije uslove, da menjaju banke, jer samo tako će se bankarima nametnuti pitanje da li treba da povećaju kamatne stope na štednju. Cenkanje je uvek dobrodošlo čak i ako se ništa ne postigne. Poslaćete barem poruku menadžmentu banke da ima mudre klijente koji cene vrednost svog novca. Napominje da treba iskoristiti konkurentnost na tržištu i da su sve banke iste, u kojoj god banci da se vaša štednja nalazi, za iznose do 50,000 evra osigurano je garanciom države.

I pored tako niskih kamatnih stopa, štediše i dalje imaju više poverenja u evro, pa je i procenat ove štednje u ukupnoj štednji najzastupljeniji i iznosi 91.5%, dok se 3.9% ukupne štednje nalazi u domaćoj valuti, poručuje Narodna banka Srbije.

Banke neće povećavati kamate na štedne depozite ove godine, a jedino “oružje” pomoću kojeg će pokušati da zadrže stare i privuku nove klijente je uvođenje novih tipova štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    igorio 05.11.2016 22:35

    kada bi Srbi bili slozni pa svi povukli stednju, da li Narodna banka i tada imala preporuku!!!

  2. User image
    rista 25.02.2017 10:25

    sta dinari kakva zarada na dinare?? zamenim 20000e stavim na dinare na kraju god dobijem 70000 cisto,ako hocu evro da kupim opet gubim 20-30000 dinara na sve te pare okreni obrni 2% i u dinare pisam vam se u kamatu i narodnu banku...to je lopvska banka bolje reci ,dok su takva g... tamo necu 1 evro da stavim,a vole sa tudjim parama da rade i obrcu,nigde manje zemlji i vise menjacnica i banaka,e sad ajde katanci jedan po jedan ( ince cifre sam cisto odoka lupao a znam da sam bio blizu) za evro % necu da pricam sramota...jedino svi povucimo pare pa kad devizne rezerve budu u - jeba ti dinar ce ga ugase brzo a zemlja u k.... posto smo blizu doticnog

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica istraživanja kamatica dušan uzelac kamate na štednju nbs dinarska štednja devizna štednja nedelja štednje 2016

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana