Tekst objavljen: 12.01.2018 13:20        


Kako je u današnje vreme retkost da domaćinstvo ne poseduje bar jedan televizor, ipak postoji mali broj onih koji ovaj uređaj nemaju u svom domu.

Nemate televizor ali morate da plaćate RTS pretplatu

Redakciji finansijskog portala Kamatica se obratila naša čitateljka sa pitanjem da li je moguće ukinuti taksu za javni medijski servis sa računa za struju?

“Televizor nemam od kako mi se stari pokvario pre 10 godina, a novi nisam želela da kupim, jer mi je mnogo lepše bez njega” kaže naša čitateljka J.P iz Valjeva i dodaje da joj iz tog razloga stavka broj 13. koja se nalazi na

   Oslobađanje od obaveze plaćanja takse
                                 Član 42.

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:
  1. osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja; 
  2. osoba sa invaliditetom sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć; 
  3. lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice; 
  4. korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć; 
  5. penzioner sa minimalnom penzijom;
  6. fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi.
računu smeta.

Zakonom o javnim medijskim servisima od 1. januara 2016. godine uvedeno je obavezno plaćanje takse za javne medijske servise.

Svakog meseca se na ime ove takse plaća 150 dinara, a redakcija finansijskog portala Kamatica je istražila mogućnosti oslobađanja od plaćanja ove naknade.

“Taksa javnog medijskog servisa se vezuje za brojilo svih korisnika električne energije koji imaju potrošnju struje veću od 300 kWh godišnje” rečeno nam je iz EPS-a, ali je dodato u samom zakonu koji propisuje ovu naknadu postoji šest tačaka po kojima je moguće zatražiti ukidanje ove naknade.

Zakon o javnom medijskom servisu u članu 42. navodi koje sve kategorije građana imaju pravo na podnešenje zahteva za oslobađanje, a oni koji ispunjavaju jedan od navedenih uslova mogu da podnesu zahtev RTS-u.

Uz sam zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis koji je potrebno popuniti treba priložiti i dokumentaciju, a od koje je potrebno dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se potvrđuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobađa plaćanja takse.

Zahtev se može podneti lično na šalterima RTS-a, elektronskim putem na mejl taksajms@rts.rs ili poštom na adresu: RTS, Kneza Višeslava 88, Beograd, dok korisnici sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, zahtev podnose Radio-televiziji Vojvodine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

13 komentara

  1. User image
    DUSAN 12.01.2018 16:18

    OVAKVA PLJACKA NEPOSTOJI NIGDE U SVETU STO SE TICE TV PRETPLATE JA PLACAM PRETPLATU IAKO NEZIVIM U TOM STANU I BILO KO DRUGI POTROSNJA KILOVATA JE OO VEC 4-5 GODINA BROJ BROJILA JE 7401390680 KOJI JE REGISTROVAN NA MOJE IME POSTO SAM VLASNIK TOG STANA A NALAZI SE U SIDU .POD PUNOM ODGOVORNOSCU OVO IZNOSIM O OVOJ K R A DJ I.G

  2. User image
    molele 12.01.2018 17:05

    Da li nas to neko j''e u zdrav mozak kada uporno provlači NAMET bilo kog iznosa kada DRŽAVA UZIMA NAMET PREKO KABLOVSKIH OPERATERA,ko sada u Srbiji prati samo RTS,u ponudi preko kablovskog operatera je i program rts,pa moliću lepo nešto već plaćeno preko operatera naplaćivanje KRIVIČNO DELO.

  3. User image
    Slobodan 12.01.2018 18:47

    Gore pomenuti zakon za placanje takse na broilo je sklopen između J.M. S. i E. p.S-a tako da je eps duzan da prikupljeni novac od naplate takse na broilo svakog meseca uplacuje na racun jms..i tu nena nikakvog problema ,njihov interni sporazum koga su oni obostrano podpisali.Mi (ja) kao potrosac el. energie sam podneo zahtev za prikljucak na el. mrezu od eps-a , sklopio ugovor u kome stuje sve moje obaveze prema njima kao i njihove prema meni i isti obostrano podpisali.Prema tome niakvu obavezu nisam primio ni podpisao ni od eps-a ni od rts-a. Struju placam redovno po obracunu umanjeno za iznos takse u posti na uplatnici ( ,gde kao svrha uplate pisem) isključivo za utrsenu el. energiju za tekuci mesec. Potrosaci el. Energije,na racunu za placanje struje koje dobijate od epsa kao svrha uplate bstoji: uplata pobracunu, nigde se ne vidi koliko ste vi uplatili za strnju a koliko za rts .Kod njih sn babe ižade isto oni mogu pod ( uplata po racunu) da naplacuj sve komunalije a da vi (mi) nemamo uvida na placenom racunu sta smo platili.???.

  4. User image
    Milos 16.01.2018 13:38

    Cist lopovluk. Nema smisla placati nesto sto ti je nametnuto da li ti to zeleo ili ne.... A taj isti program placamo skoro svi preko kablovskog operatera?!?!?! Ovo treba promeniti!

  5. User image
    Miko 20.01.2018 17:07

    I Ja kazem da je cist lopovluk! Ovo nije velika suma ali bezobrazluk. Posedujem ne nastanjenu kucu u Srbiji, 3 puta godisnje je obilazim, potrosnja oko 250kvs,ali nikako ne mogu odjaviti tu TV taksu. Svu potrebnu dokumentaciju sam im dostavio Da nisam srpski Drzavljanin,da TV taksu placam tamo gde stalno Zivim(izgleda mi ne logicno da TV taksu placam 2 puta),Pa sam im dostavio izjavu overenu kod Notara, Pa od Katastra da sam vlasnik,Pa Diagramski racun da mi je Godisnja potrosnja 209kvs I sve mi to odbijeno resenjem br.554746 od Ref. Relja Cosic.(Zamolio bi nekog za pravni savet dali i kod koga mogu tuziti RTS ili EPS zbog neodgovornog ponasanja Jer nemoguce je placati TV Taksu 2 puta). A i Na EPS sam ljut oni imaju vazdan neki dodatni nameta razmisljam da im vratim Brojilo koje su moji Roditelji 1500e platili, a Ja meni da nabavim nesto iz Obnovljeni Izvora,(sunce ili vetar) pa da se resim njihovi nameta.

  6. User image

    РТС крши Закон о општем управном поступку јер одуговлачи са доношењем решења. У мом случају требало им је скоро две године да ме као корисника социјалне помоћи одбију јер рачуни и даље долазе на име покојног оца.

    На страну што је Уставни суд још у време када су намет звали ТВ претплата донео пресуду по којој није могућа наплата преко другог предуѕећа. Тада је претплата и укинута, а Вучић је обеђао да ТВ претплате док је он на власти неће бити. Потом је мафијашким триком променио име из претплата у такса и мисли да су грађани глупи и да је тиме неуставност и незаконитост тог намета стављена ад акта. Жао ми је што нисам у финансијској могућности да тужим и РТС и ЕПС и Владу РС која је донела такав закон.

    Имам аналогни ТВ и нисам се дигитализовао јер ме телевизијски програм не интересује. Радио не слушам од 2001. године. Оваквог лоповлука нема нигде на свету. Пола света има ТВ претплату, пола нема, али нико нема ТВ таксу, тј. порез на електрично бројило.

    Чињеница да одуговлаче са доношењем решења говори о злонамери. Када су Петооктобарци након 2000. добили ТВ Бастиљу заборавили су на своје захтеве из 1995. да се претплата укине јер "не постоји нигде у свету" (што је била лаж) и почели да тврде да се иста мора увести јер постоји свуда у свету (још једна лаж).

  7. User image
    Dusko 26.02.2019 17:12

    Imam 5 brojila , 3 u selu gde ne zivi Niko i 2 u kuci gde zivim. U sell sam osloboden za brojilo na garazi od tv takse. Dok na brojilo na kom nemam ni kilovat potrosnje nisam osloboden, I ako po tacki 6 ispunjavam uslove za oslobadanje , receno mi je od strane neke gospode da to nije jedini uslov pa se pitam koji je kad nije htela da kaze. Takode se pitam kako je moguce da of 260 poslanika koji glasaju za uvodenje tv preplate ne upita sebe dali je normalno,da neko sa dva clana porodice place cetri tv takse. Nomalno bi bill kao nekad da svako placa po domacinstvu a ne na svako brojilo .U ovom slucaju ja placam 880 dinara ,a neko ko ima jedno brojilo a 5 clana place 220 dinara.Koliko ste mi povecali penziju odmah ste mi uzeli 4 puts 70 dinara,pa mi Vucic kaze zivecemo bolje , a meni svakodnevno pada standard. Zato molim ako neko od poslanika procita ovo neka pokusa da ispravi svoju gresku I postavi ovo pitane u. Skupstinu.u

  8. User image
    Nena 16.05.2019 8:39

    Ne razumem. Kako da se oslobodi takse za tv pretplatu lice koje nema tv aparat u kući kao ni radio. Nema pretplatu za kablovsku. Čl. 42 tačka 6 daje tu mogućnost za stambenu jedinicu koja se ne koristi.Da li možete objasniti mogućnost oslobadjanja za lica koja ste i naveli u naslovu?
    Pozdrav

  9. User image
    Art 20.05.2019 2:25

    Odgovor je: nikako. Naslov je privukao pažnju nas koji nit mamo televizor nit nas televizija zanima, ali članak nije dao nikakav odgovor na ovo pitanje. Pročitali smo ono što smo znali i ranije.
    Na vrlo bezobrazan način, RTS je ovaj namet prikačio uz račun za struju i tako nas primorao da plaćamo i ono što ne koristimo. Ja bih to nazvao krađom, ili možda postoji neki drugi izraz za to?
    Čini mi se da je bilo i nekih inicijativa da se ovaj kriminalni čin RTS-a obori pred sudom, al nisam primetio da je dosad nešto učinjeno.
    RTS je svoju nakaradnu i protivpravnu ideju uspeo da provuče bez neke preterane reakcije javnosti objasnivši da je u pitanju relativno mala suma od 150 din. U međuvremenu ovo je poraslo na 220. Mogli bismo reći da nije ni to velika suma, ali to je povećanje od skoro 50% (pomnožite sve to s brojem brojila u Srbiji pa ćete videti koliko je to malo)! Dakle, RTS nastavlja perfidnu taktiku kuvanja žabe, a građanin je nemoćan, može samo da se nervira ili da sleže ramenima.

  10. User image
    Dragan 19.07.2019 17:11

    Ne Placati TV pretplatu,Uplatiti samo potrosenu Elektricnu Energiju,Po Zakonu RTS ne Moze Dobiti na Sudu svoj dug koji je Nelegalno,Protiv Zakonito prikacen uz Racun za Elektricnu Energiju.

  11. User image
    mia 08.09.2019 14:29

    placam taksu u stanu gde zivim ali nisam placao za strujomer koji se nalazi u stali gde je nekad zivela stoka a sada samo pauci gde nema nikakva potrosnja i sada sam dobio resene od izvrsitelja da platim u roku od 8 dana taj dug i njegove troskove koji su duplo veci od glavnog duga ili ce izvrsiti plenidbu. RTS nije hteo da me oslobodi kako je naveo u resenje jer imam suprugu. E Drzavo moja .....

  12. User image
    VESNA 19.11.2019 16:15

    Imam plac sa dva bungalova ( drveni objekti) i dva brojila u selu Ojkovica na Zlatarskom jezeru. Nalaze se na mestu zvanom
    Čavin grob gde nema signala ni za jednu mrežu, nema tv signala, nema totala i nikada nisam ni pokušala da odnesem u uključim televizor u tim objektima. Potrpšnja struje u jednom je 18 kw godišnje a u drugom 720 kw. U drugom objektu je preko cele godine uključen zamrzivač i on potroši toliko. Ovaj njihov reket od 150 a potom od 220 dinara ( sve to naravno puta dva) plaćam već
    sedam godina i nemam način da se toga oslobodim. Objekte koristimo za odmor u julu i avgustu . Znači , ne mogu da kažem da se ne koriste pa da se oslobodim. A imam potrošnju preko 300 kw jer toliko troši zamrzivač . O televiziji i gledanju nekakvog programa , uopšte o zv aparatu u tom selu niko nikada nije ni razmišljao. Ali REKET moram da platim. Napominjem: nema signala za prijem ničega, jedva nešto telenor pokriva svojom mrežom ( tv ne može , internet ne može, 064,065,069 ne može.
    Eto, takva je to divljina , takvi su infrastrukturni uslovi , ali REKET MORA.
    Ima li neko savet?

  13. User image
    Funny 16.12.2019 19:24

    Mislim da bi građani morali da organizuju potpisivanje peticije, a zatim sa njom da odu u Savez potrošača. U najgorem slučaju, tužiti RTS i Elektrodistribuciju za ovu nezakonitu otimačinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
televizija račun za struju elektro privreda srbije kamatica istraživanje kamatica rts taksa RTS Taksa javnog medijskog servisa Zakon o javnom medijskom servisu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana