Tekst objavljen: 12.02.2014 12:00        


Da li zbog letnjih guma zimi može da se ostane bez kasko osiguranja? Ako po snegu napravite udes sa letnjim gumama, da li osiguravajuća kuća može od vas da naplati štetu koju je isplatila vlasniku vozila koje ste udarili? Da li se automobil sa letnjim gumama po snegu smatra tehnički neispravnim?

Nemaš zimske gume? Nema odštete od osiguranja

Lepo vreme u kojem trenutno uživamo može zavarati mnoge koji ovih dana voze svoje automobile sa letnjim gumama. Naime, ne bi bilo iznenađenje da se u roku od nekoliko sati vremenske prilike toliko promene, da ponovo počne da pada sneg, ili temperatura padne ispod nule, kao što je nedavno bio slučaj.

A onda počinje i kršenje zakona koji kaže da kada se na putu nalaze sneg i led u periodu od 1. novembra do 1. aprila, morate imati zimske gume čija dubina šare nije manja od 4 milimetra, navode stručnjaci sa portala Internet prodaja guma.

I sve je u redu ako u tim okolnostima automobil ostavite kod kuće. Međutim šta ako ga koristite i dalje?

Prema analizi sajta Internet prodaja guma, većina vozača svesna je da krši zakon, ali su vrlo malo upoznati sa tim šta se dešava ukoliko načine saobraćajni udes ili učestvuju u njemu a nemaju obavezne zimske gume.

Imaju li onda pravo na kasko osiguranje koje uplaćuju?

Poznato je da se kasko osiguranjem nadoknađuje šteta na automobilu bez obzira da li je vozač ili neko drugi izazvao nezgodu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Međutim, postoje i razna ograničenja i uslovljavanja, među koja spada i obavezna tehnička ispravnost vozila. Pa tako, ukoliko po snegu i ledu vozite na letnjim gumama smatra se da vozilo nije tehnički ispravno. U tom slučaju obaveznim osiguranjem nadoknađuje se samo šteta koju vi nanesete drugim vozilima.

A kakve su sve situacije moguće prilikom nezgode u zimskim uslovima?

Šta ukoliko vozite automobil bez kasko osiguranja



Šta ukoliko vozite automobil sa kasko osiguranjem

Zaključak

Stručnjaci portala Internet prodaja guma kažu da treba napraviti jasnu razliku između obaveznog osiguranja, kojim se plaća šteta naneta drugim vozilima i kasko osiguranja koje plaća štetu na vašem vozilu, bez obzira na krivca (uz brojna ograničenja).

Da li osiguravajuće kuće uvek proveravaju gume nakon udesa?

Kako navode, nezvanično saznaju i da ih ne proveravaju uvek, ali ako je u pitanju problematična situacija ili velika šteta, sigurno će se više potruditi oko tog slučaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kasko osiguranje kasko saobraćajna nesreća saobraćajni udes osiguranje saobraćajnih nesreća saobraćaj osiguranje vozači vožnja bezbednost na drumu Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana