Tekst objavljen: 09.04.2014 12:00        


Prema podacima do kojih se došlo tokom studije koju je sprovela kompanija Kaspersky Lab, “Finansijski sajber napadi u 2013”, sajber kriminalci pokušavaju više nego ikada da dođu do poverljivih podataka korisnika i da ukradu novac sa bankovnih računa tako što prave lažne veb sajtove navodnih finansijskih organizacija.

Meta svakog trećeg fišing napada je krađa novca

U 2013. 31.45% fišing napada je bilo usmereno na imena vodećih banaka, onlajn radnje i sisteme elektonskog plaćanja, što je 8.5 procentualnih poena više u odnosu na prethodnu godinu.

Fišing je prevarantska shema koju koriste sajber kriminalci kako bi došli do poverljivih podataka uz pomoć lažnih veb stranica koje imitiraju internet izvore. Nasuprot malicioznim softverima koji su napravljeni za određene operativne sisteme, fišing napadi pogađaju sve uređaje koji imaju pristup internetu. Zato su oni toliko popularni kod prevaranata - samo u 2013. proizvodi kompanije Kaspersky Lab su zaštitili oko 39.6 miliona korisnika od ovih sajber napada.
Fišing sajtovi koji ciljaju na finansijske podatke korisnika uglavnom koriste brendirana imena popularnih onlajn radnji, sisteme za elektronsko plaćanje i sisteme za onlajn bankarstvo. U 2013, najčešće mete su bile banke, koje su korišćene u 70.6% svih finansijskih fišing napada. To je veliki porast u odnosu na 2012. kada je taj iznos bio svega 52%.

Lažni veb sajtovi su bili deo duplo više fišing napada (22.2%) u 2013.

Prevaranti koriste brendirana imena velikih kompanija sa velikim bazama podataka klijenata u potrazi za dobrom zaradom. Na primer, oko 60% svih fišing napada koji koriste lažne sajtove banaka koristili su imena samo 25 organizacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Među sistemima za elektronsko plaćanje favoriti prevaranta su još jasniji: 88.3% fišing napada u ovoj kategoriji je pogodilo jedan od četiri međunarodna brenda: PayPal, American Express, Master Card i Visa.

Ne samo da imitiraju veb sajtove finansijskih institucija-prevaranti takođe često vrše napade preko sajtova društvenih mreža. U 2013, broj napada koji su koristili Fejsbuk stranicu i druge sajtove društvenih mreža porastao je za 6.8 procentualnih poena, i čini 35.4% ukupnog broja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
internet online online bankarstvo bezbednost na internetu it industrija Kaspersky Lab Kasperski

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana