Tekst objavljen: 27.12.2015 14:27        


Danas je prosto nezamislivo nemati otvoren račun u nekoj od poslovnih banaka, ali pravi izbor banke je itekako bitan. Svojim specijalnim ponudama banke mame klijente, ali šta je ustvari najbitnije kod izbora banke u kojoj ćete otvoriti svoj račun? Danas ima mnogo ponuda, od onih gde vam se mesečno održavanje naplaćuje do onih kod kojih plaćate samo izdavanje kartice.

Koliko nas  košta tekući račun?

Ko može biti vlasnik tekućeg računa?

Vlasnik tekućeg računa može biti bilo koja osoba koja poseduje dokumenta Republike Srbije tj. poseduje ličnu kartu. Vlasnik može imati redovne prihode kao i povremene. Lica sa redovnim prihodom (zarada) prilikom prenosa primanja, potrebno je da banci dostave potvrdu o prenosu zarade overenu od strane poslodavca. Ukoliko otvarate račun sa neredovnim primanjima, potrebna je samo lična karta. Prilikom otvaranja računa klijentu se otvara dosije u banci, a klijent potpisuje Ugovor o otvaranju i vođenju tekućeg računa.

Pre potpisivanja ugovora, potrebno ga je dobro pročitati kako bi se izbegle neprijatne situacije. Po potpisivanju ugovora prihvatate sve navedeno u ugovoru.

Šta Vam je sve potrebno da biste otvorili tekući račun?

Za otvaranje tekućeg računa potrebna Vam je samo važeća lična karta. Otvaranje računa se ne naplaćuje. Pre nego što odlučite u kojoj banci ćete otvoriti svoj račun proverite uslove te banke po važećem tarifniku. Kod izbora banke bitna je blizina filijale vašem stanu ili poslu, radno vreme kao i dostupnost bankomata.

Koliko košta otvaranje računa u banci?

Otvaranje računa je besplatno, ali se održavanje plaća u većini banaka. Trošak održavanja računa kreće se od 150 do 400 dinara mesečno u zavisnosti od paketa. Banke imaju pogodnosti za studente i lica sa neredovnim primanjima gde se održavanje ne plaća, ali će zato naplatiti izdavanje debitne kartice u visini od 300-500 dinara.

U okviru paketa računa , banke nude mogućnost sms servisa koji je besplatan ukoliko imate paket koji podržava ovu uslugu, ukoliko je pak ova usluga dodatna (nije u okviru paketa), banka će naplaćivati oko 5dinara + pdv po poruci obaveštenja o promenama na vašem tekućem računu.


Koliko košta kartica?

Prilikom otvaranja tekućeg računa, banke svojim klijentima izdaju debitnu karticu (uvek možete podneti zahtev za izdavanje kreditne kartice).

Debitna kartica se daje licima koja nemaju redovne prihode ili onima koja ne žele ni jedan vid kreditiranja od strane banke, pa ova kartica ne omogućava dodatne usluge poput dozvoljenog minusa ili plaćanja na rate. Ova kartica je besplatna uz većinu paket računa sa mesečnim održavanjem, mada pojedine banke naplaćuju uslugu izdavanje ove kartice do 500,00 dinara. Ukoliko Vam banka nije naplatila izdavanje debitne kartice moguće je da će vam naplatiti autorizaciju (iznos u proseku oko 300 dinara) koji služi za aktiviranje kartice. Debitnu karticu možete koristiti za plaćanje u zemlji kao i inostranstvu (jedino sa DinaCard nije moguće plaćati u inostranstvu).

Kreditne kartice se izdaju uz određene pakate računa i ova kartica je namenjena klijentima koji imaju redovna primanja. Ova kartica podleže godišnjoj članarini koja može da se kreće od 1000 pa do 2500 dinara u zavisnosti od tipa kartice. Pogodnosti ove kartice su mogućnost plaćanja na rate i do 12 meseci uz određenu kamatu. Kreditna kartica je jedan vid kreditnog proizvoda pa je izuzetno bitno da svoje obaveze po kartici izmirujete na vreme, jer su kamate na kašnjenje i preko 35% na ostatak duga.

Prilikom podizanja novca na bankomatu druge banke, banka će u zavisnosti od važećeg tarifnika vaše banke naplatiti od 50-250 dinara ili minimum 2% od iznosa. Neke banke naplaćuju i naknade za upit stanja na bankomatima i svoje banke. U slučaju gubitka ili oštećenja kartice banka će Vam naplatiti uslugu izdavanja nove kartice oko 350 dinara, a ukoliko imate zahtev da se kartica izda po hitnom postupku u roku od 48h (osim vikendom), to će Vas koštati još oko 1500 dinara.

Kako raskinuti ugovor sa bankom?

Ukoliko niste zadovoljni uslugom svoje banke ili su Vam mesečni troškovi održavanja ne odgovaraju, a usluga nekvalitetna, nema potrebe da ostanete u toj banci. Usled velike konkurencije banke se utrkuju tako što klijentima nude stalno neke inovacije. Zatvaranje računa je izuzetno jednostavno i ova usluga je besplatna, potrebno je da u filijali banke u kojoj ste otvorili račun zatražite od bankara gašenje računa. Banci je potrebno vratiti kartice i čekove ukoliko ih posedujete i izmiriti sve obaveze koje imate, potom bankar pokreće proces gašenja računa u obavezi je da vama izda potvrdu o gašenju.

Savet je da dobro razmislite i pogledate tarifnike više banaka koje se nalaze u vašoj neposrednoj blizini kao i da sagledate koje sve mogućnosti Vam banka nudi uz paket računa po vašoj meri i koliki su mesečni troškovi u okviru tog paketa. Pre potpisivanja ugovora dobro pročitajte isti jer kad potpišete prihvatili ste sve uslove. Ukoliko prelazite iz banke u banku obavezno zatvorite sve račune i tražite od banke potvrdu o ugašenom računu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    ANA 12.03.2017 22:04

    Najbolja banka i za svaku preporuku je Jubmes banka .Mana je jedino što nemaju više ekspozitura. Srdačni, iskreni. Krediti su im za sada najpovoljniji bez skrivenih troskova i dobijaju se bukvalno za jedan dan.
    sve preporuke
    ANA

  2. User image
    maxx 25.11.2017 17:00

    Ana nemoj da reklamiraš banku za koju nikad niko nije ni čuo.

  3. User image
    Boki 28.07.2019 12:35

    Tako... Maxx, za tu banku niko nikad nije čuo...
    Totalna glupost.

  4. User image
    Grgi 08.07.2020 16:38

    E koje ime... Jubmes

    Na Engleskom bi to bilo "You Be Messed" tako da bolje je držati se podalje od te banke. :D

  5. User image
    Predrag 09.12.2021 13:54

    Da li sve banke ili samo (u mom slucaju erste banka) naplacuje otvaranje racuna 350 din ?

  6. User image
    Kamatica tim 09.12.2021 14:44

    Poštovani Predraže,

    Svaka banka ima razlitiče tarife za tu vrstu usluga.

    Na vama je da ih, ukoliko želite, uporedite i vidite gde ćete proći najpovoljnije.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke otvaranje računa tekući računi kamatica istraživanja kamatica provizije banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana