Tekst objavljen: 10.03.2014 9:00        


Kupujući pojedine namirnice u najpovoljnijem marketu možete uštedeti 37 odsto u proseku. Prevedeno u novcu uštede se kreću od 200 dinara za proizvode od brašna, do čak više od 2.000 dinara za meso i mesne prerađevine. To je pokazalo istraživanje koje sprovela Asocijacija potrošača Srbije – APOS.

Ko pazi šta kupuje može da uštedi i do 2.000 dinara

Monitoring cena osnovnih životnih namirnica u martu pokazao je da su Dis, Tempo, donekle i Roda jeftiniji od trgovinskih lanaca: Maksi, Idea i Univereksport.


U narednim tabelama i grafikonima možete videti koji je market najpovoljniji za posebne grupe namirnica i na osnovu cena u tabelama koliko za koju namirnicu možete uštedeti novca.

Brašno, testenine i žitarice



Prosečna ušteda za namirnice koje vidite u tabeli iznosi 29 odsto, odnosno 20 dinara. Ukoliko biste pojedinačne artikle koje vidite u tabeli kupovali u najjeftinijem marketu uštedeli biste ukupno 180 dinara. I to je pokazaće se najmanja ušteda u odnosu na ostale grupe namirnica.

Brašno, testenine i žitarice najpovoljnije su u Tempu, zatim Rodi, Merkatoru i Disu. U marketima Maksi, Idea i Univereksport cene su iznad prosečnih

Meso, riba i mesne prerađevine



Prosečna ušteda za meso, ribu i druge mesne prerađevine iznosi 128 dinara, odnosno 35 odsto. Teoretski, iako je to malo verovatno, ukoliko biste sve ove namirnice kupili u najpovoljnijem marketu uštedeli biste 2040 dinara, koliko iznosi razlika između najskupljih i najjeftinijih namirnica iz ove grupe.

Za kupovinu mesa, ribe i prerađevina najpovoljniji je Dis, a zatim Tempo i Merkator gde su cene niže od prosečnih. Kod skupljih trgovinskih lanaca nema većih oscilacija, pa daljim redom slede: Roda i Univereksport, dok su kao najskuplji ujednačeni Idea i Maksi.

Mleko, mlečni i proizvodi od ulja



Prosečna ušteda za namirnice u gornoj tabeli iznosi 25 odsto, odnosno 70 dinara. Za sve proizvode obračunata je ukupna ušteda od 970 dinara.

Iako su cene u većini marketa ujednačene za ovu grupu namirnica, znatno povoljniji je Tempo, sa vrednosti indeksa od 82 u odnosu na prosečnu meru 100. Za njim sledi Dis i Roda koje su gotovo podjednao povoljni sa cenama za mleko, mlčne proizvode i ulje. Ostali marketi su iako skuplji blizu proseka.

Šećer, napici, dodaci i začini



Ova najbrojnija grupa namirnica možda i najviše odnosi novca iz našeg novčanika. Ukoliko bi u cilju uštede odlazili od marketa do marketa uštedeli bi više od 1000 dinara. Razlike od artikla do artikla u marketima iznosi u proseku 35 dinara i isto toliko procenata. Velike oscilacije u cenama su kod konditorskih proizvoda i u hrani za najmlađe, pokazalo je detaljnije istraživanje

Što se izbora tiče, ono što je najtraženije u većini marketa je i najskuplje. Jedini ispod proseka, što se tiče cena za ovu grupu namirnica, su Dis i Tempo. Ostali marketi čije cene su više od prosečnih prilično su ujednačene, izuzev Maksija i Idee koji prednjače po skupoći.

Sveže i konzervirano voće i povrće


S obzirom da je za sveže voće i povrće najnezahvalnije davati preporuke koji je market najpovoljniji jer upoređivanje cena za ove namirnice ne ostavlja mogućnost upoređivanja namrinica istog kvaliteta zadržačemo se samo na tabeli. Ukupna ušteda koja može biti ostvarena iznosi 680 dinara, a prosečna po namirnici 38 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Asocijacija potrošača Srbije APOS Srbija potrošači hrana cena hrane cene hrane namirnice životne namirnice kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana