Tekst objavljen: 02.06.2017 14:00        


Svakodnevno prilikom plaćanja u restoranima, prodavnicama koristimo kartice, ali ukoliko ovakvu naviku ponesemo sa sobom na letovanje, na kraju možemo na provizije potrošiti više novca nego što smo planirali.

Keš ili kartica na moru?

Kamatica istražuje koliko ova navika košta u inostranstvu? U zavisnosti od destinacije koju smo odabrali treba imati u vidu mogućnost korišćenja kartice.

Tradicionalno znamo da u Grčkoj i Turskoj nije popularno plaćanje karticama, pa ukoliko letujete na ovim destinacijama savet je da ponesete dovoljnu količinu novca za svakodnevne troškove.

Za džeparac kredit

Ukoliko podižete keš kredit da biste imali dovoljno novca za trošak potrebno je da proverite koja banka je po vama najpovoljnija.

Kamatne stope se na ovu vrstu pozajmica sa rokom otplate do 12 meseci kreću od 6 do 11%. Ako uzimate kredit od 100.000 na kraju banci vraćate od 4.000 do 8.000 dinara na ime kamate.

Ukoliko podižete novac sa bankomata obratite pažnju na ispravnost istog. Provizija za podizanje novca kod debitnih kartica se kreće od 2 do 3%, a ukoliko koristite kreditnu karticu u te svrhe, banka će vam naplatiti proviziju u visini od 3 do 5% od iznosa koji podižete.

Ako plaćate u restoranima ili prodavnicama debitnom karticom, većina banaka vam neće naplatiti proviziju ali će vam prilikom rezervisanja novčanih sredstava uvećati iznos za 3% zbog kursnih razlika. Situacija je malo drugačija ukoliko koristite kreditnu karticu za plaćanje. Banka će vam naplatiti proviziju od 1 do 5% od iznosa transakcije, a u trenutku izmirenja duga potrebno je da na karticu uplatite iznos duga u evrima.

Kada koristite karticu za plaćanje obratite pažnju da ostane u vašem vidokrogu. Ukoliko dođe do gubitka ili krađe kartice potrebno je u što kraćem roku to prijaviti call centru banke na broj telefona koji se nalazi na samoj kartici, kao i sam broj kartice kako bi se mogla izvršiti blokada i onemogućila dalja zloupotreba iste.

Ukoliko smo plaćali karticom na moru, bitno je da nam ta obaveza ne pokvari kasniji finansijski tok. Zato je najbitnije da unapred odredimo budžet za letovanje ili ukoliko se odlučimo za soluciju kredita, kasnije to odgovorno i otplatimo – dodaje Dušan Uzelac direktor finansijskog portala Kamatica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    mijo 06.06.2017 13:06

    Iskreno, nista nijesi rekli/napisali
    Koliko je poznato provizija se uzima ako izvlacite novac sa bankomata, dok je placanje usluga, kupovina roba- bez provizije.
    Ako vi znate nesto drugo, onda napisite : Sledece banke.......... naplacuju proviziju za koriscenje u inostranstvu na svaku transakciju u iznosu od - kako ste naveli. Ako ovog nema, onda opet jasno napisite da znamo kako da koristimo karticu.
    Inace, za koriscenje kartice u inostranstvu preko bankomata, Banka -izdavalac kartice naplacuje proviziju od korisnika kartice. Proviziju ne uzima banka ciji bankomat koristite
    .....................

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanj enovca sa bankomata kartica plaćanje karticom inostranstvo provizije banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana