Tekst objavljen: 22.05.2014 12:00        


Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da prosečna novčanica evra sadrži 26.000 bakterija koje predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje. Iako to sigurno neće biti razlog da je bacimo vredi primetiti da je upotreba gotovine, koliko god je voleli u našim novčanicima, nehigijenska.

Kako zapravo funkcioniše beskontaktno plaćanje?

Gotovina, srećom, sve više “izlazi iz mode”. Kartice, kreditne i debitne, već su dugo prisutne, a alternativne metode plaćanja sve su prisutnije. Plaćanje elektronski, putem računara i mobilnih uređaja, uznapredovalo je do mere da, pored klasičnih, uveliko postoje i takozvane “virtuelne” valute poput Bitkoina.

MasterCard PayPass debitne kartice su u ponudi Eurobanke, Komercijalne i UniCredit banke dok PayPass kreditne kartice nude Banca Intesa i Eurobanka. Takođe, AIK banka je za sada jedina u Srbiji koja izdaje PayPass platni stiker koji se može zalepiti na poleđinu telefona, privezak za ključeve i slično. Visa PayView kartice u Srbiji izdaje banca Intesa.
Ipak, ostavimo Bitkoin za sada i vratimo se korak unazad, na naše tržište na kom je plaćanje virtuelnim valutama i dalje u domenu virtuelne stvarnosti.

U poslednje vreme na domaćem tržištu vodi se aktivna kampanja za promociju beskontaktnog plaćanja platnim karticama, u kojoj kartičari i bankari pokušavaju da ubede tradicionalno nepoverljivog srpskog klijenta u bezbednost ovog načina plaćanja.

Kako zapravo funkcioniše beskontaktno plaćanje?

Najpre, potrebna vam je platna kartica, kreditna ili debitna, koja je opremljena tehnologijom za beskontaktno plaćanje. Dva globalna kartičarska giganta, Visa i MasterCard, u saradnji sa domaćim bankama nude ovakve kartice.

Visa tehnologiju naziva i obeležava kao „paywave“, dok se kod MasterCarda ona zove „paypass“.

Nakon što ste od svoje banke dobili jednu od ovih kartica možete njome plaćati na svim prodajnim mestima koja primaju te kartice. Naime, standardni POS terminali ovde nisu od pomoći već su neophodni čitači za beskontaktno plaćanje koji na sebi imaju znak .

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE



Beskontaktna plaćanja se obavljaju, objašnjavaju kartičari, tako što korisnik samo prisloni svoju karticu na čitač i sačeka par sekundi na svetlosni i zvučni signal čitača, što je znak da je transakcija uspešno obavljena.

I, ukoliko plaćate manju sumu, to je sve. Nema ukucavanja PIN koda, nema potpisivanja računa, nema nikavih dodatnih procedura za kupca. Ne može brže. Brzina je i jedna od najvažnijih karakteristika koju kartičari naglašavaju kada su u pitanju ove kartice.

Inače, u Srbiji beskontaktna plaćanja je moguće obaviti u supermarketima, prodavnicama odeće i obuće, apotekama, pekarama, kafićima, trafikama i slično, a na sajtu kompanije MasterCard postoji sekcija PayPass lokator gde možete pronaći spisak svih lokacija na kojima možete plaćati beskontaktno.
Setite se samo koliko ste se puta iznervirali čekajući da osoba ispred vas plati na kasi neku sitnu kupovinu karticom, ukuca kod, potpiše karticu i šta sve već nije potrebno... Sa beskontaktnim karticama toga nema – prislonite karticu i gotovo.

Ni bezbednost vaših podataka i novca ne bi trebalo da vas brine, tvrde kartičarske kompanije. Naime, kako objašnjavaju u kompaniji MasterCard „kartice imaju ugrađeni čip i transakcije se obrađuju putem sigurne mreže, a za svako plaćanje se generiše jednistveni sigurnosni kod koji se ne može ponovo iskoristiti za neku drugu transakciju, čime se garantuje da će transakcija bude naplaćena samo jednom, čak iako se kartica više puta prinese čitaču“.

U MasterCardu dodaju i da se „beskontaktna plaćanja njihovim karticama u iznosu do 1.500 dinara obavljaju bez unošenja PIN koda, dok je kod iznosa preko 1,500 dinara potrebno uneti PIN kod, kao dodatnu meru sigurnosti“.

U kompaniji Visa objašnjavaju da, što se tiče njihovih „payview“ kartica „banka izdavalac određuje limit iznad koga će se tražiti PIN i/li potpis korisnika“.

Treba napomuti, takođe, i da je ovim karticama moguće plaćati i na klasični način a mogu se koristiti i za plaćanja na internetu i podizanje gotovine na bankomatima baš kao i „obične“ kartice.

Uz to,ne morate brinuti ni ukoliko imate, na primer, karticu sa „payview“ tehnologijom kompanije Visa a na prodajnom mestu se nalazi MasterCard čitač kartica i obrnuto jer svi beskontaktni terminali prihvataju sve kartice i uređaje za beskontaktno plaćanje.

2 komentara

  1. User image
    Milena 22.09.2019 21:17

    Zdravo, imam Visa electron kombank karticu. Mene zanima da li prilikom beskontaktnog placanja kucam isti PIN koji koristim i prilikom podizanja novca sa bankomata?
    Hvala unapred

  2. User image
    David 08.04.2020 16:11

    Da unosite isti PIN to je Vaša indentifikacija

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beskontaktno plaćanje paywave plaćanje karticama kreditne kartice kreditna kartica platne kartice debitne kartice debitna kartica paypass

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana