Tekst objavljen: 13.05.2018 13:01        


Završetak grejne sezone je pravi trenutak za sve one koji više ne žele da troškove grejanja plaćaju tokom cele godine i odlučili su da svoj stan ili poslovni prostor isključe sa sistema daljinskog, odnosno centralnog grejanja. Iako bi možda bilo za očekivati da je ovo jedinstvena procedura ili bar slična u svim toplanama u Srbiji, istraživanje koje je Kamatica uradila pokazuje da to ipak nije tako.

Kako se isključiti sa sistema daljinskog grejanja

Za početak, kako su nam objasnili u Beogradskim elektranama, u Beogradu se ništa ne može uraditi bez saglasnosti skupštine stanara. Nju je neophodno dostaviti uz „Zahtev za isključenje stambenog prostora“.

„Saglasnost skupštine stanara je neophodna s obzirom da je unutrašnja grejna instalacija u zgradi zajednička i u vlasništvu stanara. Zatim, dostavlja se i dokaz o vlasništvu nad nekretninom, a to je kupoprodajni ugovor ili slično, kao i dokaz o izmirenom poslednjem računu Infostana“, objašnjavaju u Beogradskim elektranama. Oni još i dodaju da se rešenje o isključenju, sa troškovima isključenja sa sistema daljinskog grejanja izdaje najkasnije 30 dana nakon podnošenja zahteva. Čim potrošač uplati troškove isključenja i dostavi dokaz o uplati, daje se nalog terenskim ekipama nadležnog sektora na čijoj je teritoriji potrošač da izvrše isključenje.

Kako kažu, jedinstvenu definisanu cenu nije moguće izračunati i ona se obračunava za svaki konkretan objekat, odnosno prostor koji se snabdeva toplotnom energijom.

Prošle godine, sa sistema daljinskog grejanja u Beogradu, isključeno je ukupno 775 prostora. Od toga 334 stana i 441 poslovni lokal. JKP „Beogradske elektrane“ toplotnom energijom snabdevaju više od 310.000 stanova.

„Cena isključenja sa sistema daljinskog grejanja zavisi od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje, odnosno dela instalacija na kojima je neophodno obaviti radove, a koji imaju svoju utvrđenu cenu“, navode u Beogradskim elektranama.

Sa druge strane, subotička toplana ima nešto drugačiju proceduru. Za isključenje sa centralnog grejanja nije potrebna saglasnost stanara zgrade, ali je uz zahtev za isključenje potrebno predati i elaborat. U njemu mora biti detaljno objašnjeno na koji način će stan ili lokal biti isključeni. Za to se uglavnom angažuju specijalizovane firme koje se time bave i jedan elaborat košta oko 6.000 dinara. Zatim, toplani je potrebno platiti i 2.500 dinara, koliko košta ispuštanje vode u instalacijama zgrade ili poslovnog prostora koji se želi isključiti iz sistema daljinskog grejanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Procedura je takva da se prvo preda zahtev za isključenje i elaborat, a kad toplana sve to odobri potrebno je pronaći majstore koji seku cevi koje vode do radijatora. To se naplaćuje od 2.000 do 2.500 dinara po jednom radijatoru. Zatim se javlja toplani, koja tog ili nekoliko dana pre, dolazi da ispušta vodu. 

Ukoliko se vlasnik stana ili poslovnog prostora nekada predomisli i želi ponovo da se priključi na sistem centralnog grejanja i to je moguće, kako kažu u toplanama, ovi zahtevi se brzo rešavaju.

1 komentar

  1. User image
    sladjan Stajić 12.03.2022 23:21

    Želim da se isključim sa centralnim grejanjem Jp ,,NOvi DOm vranje zbog toga što pružilac usluge korisniku usluge ne isporučuje toplotnu energiju u trajanju i kvalitetu/visine temperature/ utvrđene odlukom Grada Vranja br. 29. od 28.12.2019 god. Takodje sam dobio i zapisnik firme koje je izvodila radove na centralnog grejanju u stambenoj zgradi i tom prilikom je navedeno: Prfimarni deo podstanice nije priključen prema projektovanim uslovima na režim 120/55 V već je priključen na toplovodni kotao koji radi u režimu 90/70 C. Da bi sa tim režimom izmenjivači imala projektovanu snagu potrebno je da protok primarnog voda bude višestruko veći od projektovanog. U primarnom delu podstanice nema automatike niti kombi ventila da bi mogao da se ustanovi protok i vrši regulacija istog. Na osnovu sagledanog stanja i primarnog dela podstanice jasno je da sva četri objekta nisu priključrna na projektnu dokumentaciju. Distributer toplotne energije J.Novi Dom isporučuje energiju na osnovu procene u odnosu na spoljnu temperaturu a ne na osnovu računske jedinice automatike koja upravlja sistemom što je standardno za funkcionisanjem sistema daljinskog upravljanja., Temperatura vodepotisnog voda je 58 C a povratnog voda 46 C.Šta raditi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
daljinsko grejanje kamatica istraživanje kamatica iskljućenje sa toplane toplana centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana